NASA пояснило несподівану появу челябінського боліда

NASA пояснило несподівану появу челябінського боліда

Американське космічне агентство пояснило несподівану появу челябінського боліда його малим розміром та темним кольором.

Джерело: Відомості

Американське космічне агентство пояснило несподівану появу челябінського боліда його малим розміром та темним кольором. Графік, який ілюструє вірогідність прогнозування появи таких об'єктів, опублікований в блозі NASA.

NASA вказує, що можливість виявлення космічних об'єктів залежить від їх блиску і від чутливості існуючих телескопів. Блиск, тобто яскравість об'єкта (magnitude), визначається його розміром, кольором і відстанню до Землі. За попередніми даними, челябінський болід був за своїм складом типовим хондритом, тобто мав досить темне забарвлення. Враховуючи ці дані, а також оцінки розміру об'єкта, NASA склало графік залежності блиску об'єкта від його відстані до Землі. На графіку можна бачити, за який час до входу в атмосферу можна було розглянути челябінський болід при заданій чутливості телескопа.

За даними NASA, при максимально сприятливій ​​ситуації для спостереження найчутливіший телескоп для виявлення астероїдів розглянув би появу боліда за дві години до падіння. Для цього він повинен був спостерігати саме за тією ділянкою неба, де з'явився метеорит. Крім того, ці розрахунки відносяться до нічного неба, так як вдень використовувати подібні телескопи не можна, а челябінський метеорит з'явився вранці.

Loading...