Вчені знайшли найдревніші органічні молекули тварин

Вчені знайшли найдревніші органічні молекули тварин
Скам’янілі морські лілії

Учені виявили всередині скам’янілостей морських лілій кам’яновугільного періоду сліди органічних сполук, що збереглися недоторканими впродовж рекордних 350 мільйонів років.

Джерело: Відомості

Учені виявили всередині скам’янілостей морських лілій кам’яновугільного періоду сліди органічних сполук, що збереглися недоторканими впродовж рекордних 350 мільйонів років. Робота опублікована в журналі Geology.

Зробити відкриття вченим допомогла невелика різниця в кольорі, характерна для різних екземплярів скам'янілостей морських лілій - тварин-фільтраторів, що відносяться до типу голкошкірих. Ця варіація забарвлення була відома дуже давно, проте до цих пір вченим не вдавалося пояснити її причину.

Науковці провели дослідження мікроструктури скам'янілостей і вивчили їх хімічний склад за допомогою газової хроматографії, мас-спектрометрії та флюоресцентної спектроскопії. Автори нової роботи встановили, що різниця в кольорі морських лілій пояснюється наявністю різних хінонів - ароматичних сполук, що володіють яскравим забарвленням.

Виявилося, що всередині скам'янілостей морських лілій існують утворені кальцитом капсули, які протягом мільйонів років були ізольовані від зовнішнього середовища і зберігають характерні для даного виду органічні сполуки - біомаркери. Органіку, утворену стародавніми рослинами і тваринами, раніше знаходили і в інших скам'янілостях, однак усередині морських лілій вона збереглася в незайманому вигляді, не змішуючись із зовнішнім середовищем.

Виявлення герметичних камер у добре вивчених скам'янілостях може свідчити про наявність подібних структур і в залишках інших організмів, що мають кальцієвий скелет. Як було показано в недавній роботі, збереження ДНК в них малоймовірно, однак і самі органічні молекули можуть багато розповісти про різноманітність стародавніх тварин.

Loading...