Журналісти та активісти побоюються підслуховування в Skype

Журналісти та інтернет-активісти у відкритому листі, адресованому керівникам компанії Microsoft, яка володіє Skype з 2011 року, зажадали дати чітку відповідь про можливості і факти моніторингу особистого спілкування по Мережі.

Джерело: Відомості

Журналісти та інтернет-активісти у відкритому листі, адресованому керівникам компанії Microsoft, яка володіє Skype з 2011 року, вимагають дати чітку відповідь про можливості і факти моніторингу особистого спілкування в Мережі.

У 2008 році Skype заявляв, що навіть керівництво компанії не в змозі підслуховувати розмови користувачів зважаючи на технічні особливості сервісу. Однак представники таких організацій як Репортери без кордонів та Фонд електронних кордонів побоюються, що в останні роки ситуація могла змінитися. Багато користувачів, говориться в листі, вже повідомили про прослуховування їх розмов через Skype, пише hitech.newsru.com

У зверненні піднімаються питання, що стосуються зберігання даних на комп'ютерах користувачів, можливості прослуховування діалогів через Skype і читання листування. Крім того, автори листа стурбовані ситуацією з китайською версією голосового сервісу, яка носить назву TOM-Skype. У цьому додатку присутній текстовий фільтр і можливість автоматичного блокування повідомлень, які позначаються як "невідповідні для доставки".

При цьому виглядає і функціонує TOM-Skype абсолютно так само, як і інші версії програми, що викликає у вищеназваних організацій деяке занепокоєння: користувачі можуть не усвідомлювати, що працюють через китайські сервери і протоколи під наглядом китайських спецслужб.

У травні 2011 року компанія Microsoft запатентувала технологію "законного втручання". Система дозволяє правоохоронним органам підключаться до інтернет-розмов користувачів і перехоплювати контент, що передається.

На початку січня Facebook додав до свого мобільного додатку функцію голосового чату. Експерти відзначають, що сервіс може стати одним із головних конкурентів Skype.

Loading...