Curiosity сфотографував «марсіанську квітку»

Curiosity сфотографував «марсіанську квітку»

Фахівці НАСА намагаються зрозуміти, що саме зображено на цьому знімку, який прислав марсохід Curiosity.

Джерело: Відомості

Фахівці НАСА намагаються зрозуміти, що саме зображено на цьому знімку, який прислав марсохід Curiosity.

«Марсіанська квітка» — таку назву придумали вчені. Поки що жартома. Якщо серйозно, то версій поки дві — або просто яскравий камінь, або шматок обшивки, який відвалився від самого марсохода. Curiosity відправив на Землю вже тисячі знімків і взагалі знайшов дуже багато цікавого, при тому, що, по суті, його місія тільки починається, передає «Сегодня».

Дослідницький апарат Curiosity приземлився на Марсі 6 серпня 2012. До Червоної планети він летів майже рік. На сьогоднішній день цей марсохід — найскладніший з усіх, які створило НАСА. Це шестиколісний апарат, в три метри завдовжки та висотою в людський зріст. Його маса — 900 кілограмів. На Марсі він важить в три рази менше і пересувається зі швидкістю до 90 метрів на годину. Підвіска влаштована таким чином, що він може долати перешкоди висотою до 75 сантиметрів.

Головне завдання Curiosity — дати відповідь на питання, яке вже давно хвилює вчених і простих людей, а саме — «Чи існувало коли-небудь на Марсі життя?» Апарат обладнаний за останнім словом техніки: у нього є повний набір інструментів для буріння поверхні і збору її зразків. Крім того, на борту перебувають дві наукові лабораторії для аналізу отриманих матеріалів.

Curiosity працює на Марсі менше півроку, але вже надіслав на Землю багато важливої інформації. Фахівці НАСА виявили на отриманих фотографіях ознаки того, що на Червоній планеті таки була вода. Зокрема, на фото добре видно скелясту породу. Вчені вважають, що саме вода надала камінню таку форму.

Термін служби апарата — один марсіанський рік (це два земних). За цей час марсохід повинен пройти кілька десятків кілометрів і проаналізувати ґрунт і повітря на планеті. 

Loading...