Луганський математик розв’язав «задачу міленіуму»

Професор Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Анатолій Плотніков запропонував і опублікував у міжнародному науковому журналі варіант розв’язання раніше нерозв’язаної математичної задачі.

Джерело: Відомості

Професор кафедри «Комп’ютерні системи та мережі» Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Анатолій Плотніков запропонував і опублікував у міжнародному науковому журналі «Journal of computer science» (8 том, 7 випуск) варіант розв’язання раніше нерозв’язаної математичної задачі «P vs NP» («Клас задач Р проти класу задач NP»).

Як повідомляють «Коментарі» з посиланням на прес-службу вишу, ця задача є однією з семи «задач міленіуму», охарактеризованих як «важливі класичні задачі, розв’язання яких не знайдено от уже впродовж багатьох років».

За розв’язання кожної з цих проблем Інститутом Клея запропонований приз в 1 млн. дол. США. Досі розв’язана тільки одна із семи задач тисячоліття (гіпотеза Пуанкаре): у 2002-2003 роках її розв’язав російський математик Григорій Перельман.

Розв’язання задачі «P vs NP» має важливе практичне значення. Зокрема, воно дозволяє визначити шляхи вирішення багатьох проблем криптології — науки, що займається методами шифрування і дешифрування інформації, — що допоможе захистити важливу інформацію з обмеженим доступом (банківську, військову, комерційну таємницю). Також отримане рішення можна використовувати і в інших галузях знання.

На даному етапі варіант рішення, запропонованого Анатолієм Плотніковим, проходить перевірку. Однак, незалежно від результату, далівський учений не збирається зупинятися на досягнутому. «Існує проблема розв’язання задач класу UF і я планую працювати в цьому напрямку. Я не припиню працювати в цій галузі, адже це моє життя», — сказав математик.

Loading...