Кровоносні судини людини роздруковуватимуть на біопринтері

Кровоносні судини людини роздруковуватимуть на біопринтері

А потім на їхній основі «вирощуватимуть» нові органи

Джерело: Відомості

Китайська біотехнологічна компанія Sichuan Revotek Co оголосила про створення першого в світі 3D-біопринтера, що дозволяє друкувати кровоносні судини для створення персоналізованих людських органів.

Як повідомляє «Сіньхуа», в основі пристрою лежить власна технологія китайської компанії (її штаб-квартира знаходиться в провінції Сичуань) зі створення біочорнила для друку стовбурових клітин, поєднана з платформами хмарних обчислень. Чорнило отримали назву Biosynsphere, воно дозволяє створювати кровоносні судини з урахуванням персональних особливостей організму конкретної людини і потім на їхній основі «вирощувати» нові органи. У компанії також заявили, що готові вийти зі своїм пристроєм на міжнародний рівень і налагодити співпрацю з науковцями з інших країн.

За останні 20 років тривимірний друк перетворився на потужну глобальну індустрію з обсягом продажів 2700000000 доларів, а так званий біодрук — процес відтворення живих органів — став одним із найбільш швидких напрямків застосування 3D-принтерів. Нагадаємо, це вже не перший прорив китайських розробників у сфері біодруку. Раніше, в жовтні, пройшла презентація робочої станції 3D-біодруку Regenovo (китайський конкурент каліфорнійської компанії Organovo, яка також працює в галузі створення штучної печінки), розробленої фахівцями з Ханчжоуського  університету електроніки. Пристрій дозволяє друкувати структурно-функціональні одиниці печінки — печінкові частки. Професор Сюй Міньень, керівник команди дослідників із цього проекту, відзначив тоді, що колишнє обладнання для 3D-біодруку в основному використовували в промисловості і пристосовували, якщо необхідно, для потреб медицини.

Процес біодруку поки не ідеальний, за словами китайських фахівців, «багато доводиться допрацьовувати вручну вже в процесі». Зараз виживають до 90% клітин, створених на біопринтері, і тривалість їхнього існування становить близько чотирьох місяців. Успішними можна назвати такі частини людського тіла, отримані за допомогою 3D-друку, як вухо або ніс. Що ж стосується повністю штучної печінки, то, на думку вчених, побачити її можна буде приблизно через 10–15 років.

Loading...