Вчені зафіксували «останній поцілунок» зірки перед катастрофою

Вчені зафіксували «останній поцілунок» зірки перед катастрофою

На VLT знайдена найгарячіша та найбільш масивна контактна подвійна зірка.

Джерело: Відомості

Міжнародна група астрономів за допомогою Дуже Великого Телескопа (Very Large Telescope) ESO виявила дуже гарячу та масивну подвійну зірку. Її компоненти розташовані так близько, що стикаються один з одним. Екстремальна подвійна система VFTS 352, можливо, наближається до драматичного кінця свого існування: її компоненти або зіллються в одну гігантську зірку, або утворять подвійну чорну діру, розповіли в Європейській південній обсерваторії (ESO).

Подвійна система VFTS 352 розташована на відстані приблизно 160 000 світлових років від нас у туманності Тарантул — найактивнішій області зореутворення в навколишній ділянці Всесвіту. Нові спостереження з телескопом ESO VLT показали, що ця пара молодих зірок — одна з найбільш дивних і незвичайних з усіх відомих нам подвійних.

Зоряна система складається з двох дуже гарячих, яскравих і масивних зірок, які роблять повний оборот навколо загального центру ваги трохи більше, ніж за один земний день. Відстань між центрами зірок пари — всього 12 мільйонів кілометрів. Це так близько, що фактично поверхні зірок стикаються, утворюючи між собою «міст». VFTS 352 є не тільки наймасивнішим об'єктом з нечисленного класу «надконтактних подвійних» (її загальна маса близько 57 мас Сонця), але й найгарячішим — поверхнева температура перевищує 40 000 градусів Цельсія.

Такі екстремальні зірки відіграють ключову роль в еволюції галактик. Вважається, що саме вони є головним виробником таких елементів, як кисень. У подвійних цього типу також відбувається екзотичне явище «зоряного вампіризму» — менший компонент системи «висмоктує» речовину з поверхні свого більшого сусіда.

Однак, у випадку VFTS 352 зірки системи майже одного розміру. Тому «висмоктування» речовини не відбувається, зате воно стає загальним для обох зірок: ​​згідно з оцінками, в «спільному користуванні» знаходиться приблизно 30 відсотків їх речовини.

Такі системи вкрай рідкісні: ця фаза життя зірок виключно коротка, а ймовірність «зловити» її дуже низька. Оскільки зірки системи дуже близькі, астрономи вважають, що потужні приливні сили підсилюють перемішування речовини в їхніх надрах.

Астрономи пророкують, що VFTS 352 чекає один із двох можливих катастрофічних сценаріїв. Один з них — злиття двох зірок, у результаті чого, швидше за все, утворюється сильно намагнічена гігантська одиночна зірка, яка швидко обертається. «Якщо вона буде швидко обертатися, це може скінчитися одним з найпотужніших вибухів у Всесвіті — довгим «гамма-сплеском», — кажуть вчені.

В іншому випадку, якщо речовина зірок гарненько перемішається, обидві вони залишаться компактними. Тоді злиття компонентів системи VFTS 352 може і не відбутися, а об'єкти підуть по новому шляху розвитку, абсолютно несхожому на класичну зоряну еволюцію. Компоненти VFTS 352 скоріше за все вибухнуть у вигляді наднових — і в результаті утвориться тісна пара чорних дір. 

Loading...