Відкрито двійника Юпітера навколо двійника Сонця

Відкрито двійника Юпітера навколо двійника Сонця

Очолювана бразильцями дослідна група відкрила Сонячну систему 2.0.

Джерело: Відомості

Міжнародна група астрономів, використавши потужний 3.6 м телескоп ESO, відкрила подібну на Юпітер планету на схожій орбіті навколо зорі HIP 11915. Згідно сучасних теорій, формування планет із масами, як у Юпітера, відіграє важливу роль у визначенні архітектури планетних систем. Існування таких планет на орбітах навколо схожих на Сонце зірок відкриває можливість того, що планетна система навколо цієї зорі може бути схожа на нашу. HIP 11915 приблизно такого ж віку, як Сонце. Крім того, її хімічний склад допускає можливість, що навколо зорі можуть бути кам'янисті планети, що обертаються ближче до неї, розповіли у прес-службі Європейської Південної обсерваторії.

Досі пошуки екзопланет були направлені у бік виявлення планетних систем, внутрішні зони яких «населені» масивними планетами, котрі до декількох разів масивніші від Землі. Це контрастує із нашою Сонячною системою, де є маленькі кам'янисті планети у її внутрішніх районах та схожі на Юпітер газові гіганти у зовнішніх.

З оглядом на останні теорії, оформлення нашої планетної системи, котре сприяло виникненню життя, стало можливим завдяки присутності Юпітера та гравітаційного впливу цього газового гіганта, котрий чинився на Сонячну систему під час її формування. З оглядом на це, відкриття близнюка Юпітера є важливою віхою на шляху до пошуку планетної системи, котра схожа на нашу.

Група дослідників, очолювана бразильськими астрономами, власне досліджує подібні на Сонце зорі, сподіваючись знайти планетні системи, схожі на нашу. Наразі група виявила планету із масою, майже як у Юпітера, котра обертається навколо подібної на Сонце зорі HIP 11915, майже на такій відстані, як Юпітер від Сонця. Нове відкриття було зроблене за допомогою HARPS — одного з найточніших у світі шукачів планет, котрий встановлений на 3.6-метровому телескопі ESO в обсерваторії Ла Сілла в Чилі.

Хоча було знайдено багато планет, схожих на Юпітер, котрі на різних відстанях від своїх сонцеподібних материнських зірок, ця нововиявлена планета є найбільш точним аналогом з точки зору маси та орбіти, а також і з точки зору подібності між її зорею та нашим Сонцем.

Господарка планети, сонячна близнючка HIP 11915, не тільки схожа своєю масою на Сонце, але також приблизно того ж віку. Більше того, хімічний склад зорі також схожий на сонячний. Хімічні особливості нашого Сонця можуть бути частково пов’язані із наявністю скелястих планет у нашій планетній системі, що підказує можливість існування скелястих планет навколо HIP 11915.

Необхідні подальші спостереження для підтвердження та уточнення відкриття, але зоря HIP 11915 наразі є однією з найбільш перспективних кандидатів на планетну систему, схожу на нашу.

Loading...