Українські депутати продовжують жити розкішно

Українські депутати продовжують жити розкішно

Верховна Рада вкотре таємно від суспільства і навіть від більшості самих депутатів ухвалила свій кошторис.

Автор: За матеріалом Сергія Лещенка для «Української правди» / Джерело: Відомості

Верховна Рада вкотре таємно від суспільства і навіть від більшості самих депутатів ухвалила свій кошторис. Це постатейний розпис майже мільярда гривень, які народні обранці виділили на своє утримання та сервіс упродовж року.

«Українська правда» від своїх джерел у парламенті отримала проголосований кошторис. Слід визнати — вони частково обмежили власні пільги. Але, по-перше, це рішення стосується лише 2012 року, який є передвиборчим, тобто таким, коли утриманці народу хочуть бути ближче до нього. Потім, при ухваленні бюджету 2013 року, пільги можуть поновити у всій їхній повноті.

По-друге, скасовані пільги не є критичними для чинних депутатів. Так, вони не отримають п’ять тисяч гривень на компенсацію своєї путівки до санаторію, а також близько 34 тисяч на оздоровлення влітку. Решта скорочень або не стосуються депутатів нинішнього скликання, або є сміхотворними: нардепи позбавили себе привілею на безкоштовне паркування, а також на безплатний провіз ручного багажу.

Помічникам депутатів — плюс 10 мільйонів

Проте, скасувавши собі деякі пільги, обранці підвищили видатки за статтею «Кошти на утримання помічників-консультантів». Минулого року бюджет виділяв на це кожному депутату по 216 тисяч гривень, цього ж року можна витратити на помічників 240 тисяч. Різниця — 24 тисячі. Множимо на 450 осіб — виходить, що цього року штат помічників обійдеться бюджету на 10 мільйонів 800 тисяч гривень більше.

Також чинні обранці залишили незмінними деякі одіозні норми. Наприклад, кошторис Верховної Ради й далі передбачає, що кожен депутат має право витратити 1700 гривень для «проходження через зал офіційних делегацій у відрядженнях». Це дозволятиме народному представникові не пітніти в загальній черзі на посадку в Борисполі, а чекати, поки по нього приїде мікроавтобус і відвезе прямо до трапу.

1700 гривень — це невелика сума, та якщо її поширити на 450 обранців, то виходить майже мільйон гривень абсолютно беззмістовних витрат, оскільки зала офіційних делегацій є не чим іншим, як бар’єром, що відділяє депутатів від їхніх виборців.

Так само кожному з 450 нардепів залишили 26800 гривень на перельоти Україною протягом року, причому значна частина слуг народу вважає за честь перевищити ці ліміти.

На «джинсу» депутатам дали два мільйони

За статтею «Виступи на радіо, телебаченні й у пресі з питань депутатської діяльності» обранець може витратити все ті ж п’ять тисяч гривень на рік.

Загалом така підстава для отримання бюджетних коштів дуже сумнівна. Фактично, це узаконена «джинса», бо передбачається, що народний слуга за гроші бюджету розповідатиме через медіа про свою корисну діяльність. Тоді як, за логікою, депутат сам має бути цікавий журналістам без будь-яких коштів.

Множимо п’ять тисяч гривень на 450 депутатів — отримуємо 2 мільйони 250 тисяч гривень. Ці гроші були б набагато кориснішими у сільських лікарнях.

Друга депутатська зарплата — в тому ж розмірі

Посадовий оклад народного депутата залишився незмінним і становить 6109 гривень. Але з урахуванням усіх надбавок обранець отримує на руки близько 15 тисяч гривень зарплати щомісяця.

Насправді ж нардепи одержують таку суму в подвійному розмірі. Офіційно це називається «відшкодуванням витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень», але про використання цих бюджетних коштів обранці нікому не звітують. Тобто їх можна витратити на допомогу мешканцям свого округу, а можна — на подарунки коханкам.

Ці гроші депутат отримує протягом усього року, навіть під час канікул, коли апріорі не може бути жодних «витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень».

Розмір «депутатських» у цьогорічному кошторисі залишився незмінним — 209 тисяч 100 гривень на рік кожному слузі народу, або 17425 гривень на місяць.

Для порівняння: депутат Бундестагу отримує 3969 євро «депутатських» на місяць, що становить лише половину його зарплати, тоді як українському депутату належить подвійна зарплатня.

Причому за ці гроші члени Бундестагу мають оплачувати оренду житла у Берліні, а депутати Верховної Ради, крім цих 17 тисяч 425 гривень на місяць, мають безкоштовні номери в готелі «Київ», або квартири за державний кошт.

До речі, саме з цих чотирьох тисяч євро німецькі обранці платять штрафи за прогули сесійних засідань — 100 євро за одну неявку. Наївно сподіватися, що в Україні колись запрацюють такі механізми покарання несумлінних нардепів.

Loading...