Податок на нерухомість усе одно не зачепить багатіїв

Податок на нерухомість усе одно не зачепить багатіїв

Податок на нерухомість із довгограючої обіцянки депутатів утілився у реальність.

Автор: Ольга ЮЗЕПЧУК / Джерело: Відомості

Податок на нерухомість із довгограючої обіцянки депутатів утілився у реальність. Спершу грошовий збір за квадратні метри мали стягувати з 1 січня 2012 року. Та після внесення змін до Податкового кодексу дату відтермінували ще на півроку. Податок цей належить до місцевих, тобто оплата за «понаднормову» площу залишатиметься у бюджетах міст, селищ і сіл, де ця нерухомість стоїть на фундаменті. Хто та скільки платитиме за своє житло, дізнавалися «Відомості».

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, запроваджується відповідно до Податкового кодексу. Платниками визначені фізичні та юридичні особи, які є власниками житлоплощі. Ставка податку залежить від кількості квадратних метрів і розміру мінімальної зарплати.

— Для квартир площею від 120 до 240 кв. м і будинків до 500 кв. м податок становитиме 1% від мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, — пояснює начальник управління фінансів і бюджету Луцької міської ради Лілія Єлова.

— Якщо розміри ще більші, то ставка складе 2,7% від «мінімалки» за квадрат. Сума сплачуватиметься один раз на рік.

Найбільше платників буде в Києві та Київській області. У Луцьку ж платниками виступатиме не більше 5%, — додає Ліля Анатоліївна. — Скільки у нас квартир, площею більше 120 квадратів? Хіба у нових елітних будинках, де дворівневі і трирівневі квартири. Так само з будинками: 250 квадратів — це дуже велика площа. Ті, хто проживає у звичайних приватизованих квартирах, податок на нерухомість платити не будуть. Стандартна трикімнатна квартира «натягує» 70 квадратів, чотирикімнатна — максимум до 100 кв. м. Тож можна сказати, що цей податок торкнеться лише багатих людей.

Усі роз’яснення має дати податкова, адже саме ця структура займатиметься нарахуванням і стягненням «нерухомого» збору. Наразі ж немає повної інформації, та й у самому кодексі плутанина: в одній статті йдеться про «об’єкт житлової нерухомості», тобто квартиру чи будинок повністю, в іншій — про «житлову площу», себто тільки кімнати.

— На перших порах, у 2012 році, безперечно, проблем виникне дуже багато, — зауважує Лілія Єлова. — Різні нюанси виникатимуть — квартира не на того записана, перепродана, а в БТІ ще не внесені виправлення тощо.

Власникам чималенького житла не доведеться самим вираховувати, чи їхні квадратні метри потраплять у поле зору податківців.

— У Бюро технічної інвентаризації буде створено відділ, який займатиметься реєстром житлової нерухомості, — розповідає начальник управління фінансів і бюджету міськради. — Ці дані передадуть у податкову, звідки платникам прийде повідомлення про те, скільки необхідно заплатити. Для прикладу, з квартири площею 170 кв. м при мінімальній зарплаті на 1 січня цього року сплатили б 470 гривень, при площі будинку 350 квадратів — 940 гривень, при площі дому 600 кв. м — майже п’ять тисяч гривень. Фізичні особи повинні будуть розрахуватися з податком протягом 60 днів із дня вручення податкового рішення. За ці два місяці платник, якщо з чимось не погоджується, має все з’ясувати, бо після 60 днів нараховуватимуться штрафні санкції.

Варто знати, яка житлова нерухомість не оподатковується. Це квартири площею до 120 кв. м і житлові будинки розміром до 250 кв. м, об’єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності), а також гуртожитки. Податок не загрожує великим будівлям, у яких влаштовані дитячі будинки сімейного типу. Звільняються від нього й об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним і прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей (але не більше одного такого об’єкта на сім’ю).

Не доведеться додатково сплачувати за садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об’єкта на одного платника податку. До речі, тут може виникнути найбільше питань, адже небідні люди, до яких належать і депутати, будують дачі велетенських масштабів або мешкають на державних дачах. Статус будинку напряму залежить від цільового призначення земельної ділянки, на якій він зведений. Так, на землях для ведення садівництва та городництва, згідно з законодавством, не може бути побудований житловий будинок, тож автоматично збудоване житло отримає статус садового будиночка. А от на дачі можна жити і жоден закон не обмежує її розміри. За визначенням Державного комітету з питань житлово-комунального господарства, дачний будинок — це будинок, що розташований, як правило, за межами населеного пункту і призначений для використання протягом року з метою відпочинку та проживання.

Loading...