Перші «марсіани» «повернулися» на Землю

Перші «марсіани» «повернулися» на Землю

Щоправда, «Марс» знаходився на Гаваях.

Джерело: Відомості

Фінансований NASA річний експеримент на Гаваях, який імітував життя на Марсі, завершився, повідомляє видання Quartz.

Умови життя, як на Марсі, знаходяться ближче, ніж ви думаєте. Шестеро людей просто жили «там» протягом цілого року. Але 28 серпня, екіпаж фінансованого NASA моделювання Марса на Гаваях можна, нарешті, зміг зняти свої шоломи і «повернутися» на Землю.

NASA сподівається відправити людей на Марс до 2030 року. В рамках підготовки, HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation) запустила «кампанію», яка складається з декількох місій, щоб визначити, які ресурси, умови й склад екіпажу могли б зробити таку подорож успішною.

Остання кампанія складалася з трьох різних гендерно- збалансованих екіпажів, замкнених на чотири, вісім, а потім і на 12 місяців. Їхня домівка на весь час есперименту: маленький купол на висоті 8000 футів (2400 метрів) над рівнем моря, на скелясті площині вулкана Мауна-Лоа на Гаваях — це найбільш наближене за умовами до Марсу місце на Землі.

Місія, яка завершилася 28 серпня, була найдовшим дослідженням ефектів ізоляції і обмежених умов проживання, які можуть спіткати астронавтів під час  трирічного польоту до Червоної планети.

В останньому екіпажі були біолог, фізик, архітектор і «журналіст екіпажу». Для того, щоб імітувати життя на Марсі в їхньому куполі, вони мали обмежені ресурси (їжа надходила кожні чотири місяці, вода — кожні два), і вони могли спілкуватися із землянами тільки через електронні листи, які запізнювалися на 20 хвилин — час, необхідний, щоб сигнал надійшов із Марса. «Фейкові астронавти» могли покинути будівлю, в якій проживали, але тільки в пухких, важких скафандрах, з обмеженою кількістю кисню.

На щастя, екіпаж дослідників не перебував під постійним відеоспостереденням у стилі Big Brother, записувалися тільки офіційні зустрічі в приміщенні кухні. Проте вбудовані датчики постійно вимірювали рівні активності в різних областях. Кожен член екіпажу також носив соціометрію, кишеньковий радіоподібний гаджет, який вимірював соціальні взаємодії, використовуючи дані, такі, як обсяги шуму. Екіпаж також повинен був заповнити щотижневі опитування, і грати в гру віртуальної реальності, призначену для комфортну астронавтів, які могли б постраждати від самотності під час довгих місій.

Заплановано проветси ще кілька таких дослідів, наступний почнеться в січні 2017 року.

Loading...