Учені знайшли загублене місто майя завдяки розрахункам 15-річного школяра

Учені знайшли загублене місто майя завдяки розрахункам 15-річного школяра

Канадський школяр Вільям Гадурі давно захоплюється цивілізацією майя.

Джерело: Відомості

Він знав, що майя схилялися перед космосом і зірками, повідомляє geektimes.ru. Але його цікавило питання, чому вони будували міста не там, де зручно для життя, біля річок, а в досить дивних місцях: в важкодоступних джунглях, на схилах гір тощо. Кілька років тому у школяра з’явилася божевільна ідея, що індіанці будували міста ... відповідно до розташування зірок на небі!

Хлопчик склав карту поселень, наклав її на карту сузір’їв — і зумів передбачити, де знаходиться ще одне невідоме місто. Це відкриття стало чудовим підтвердженням його теорії.

Вільям Гадурі кілька років вивчав тему і зумів накласти 117 міст майя на схеми 22 сузір’їв — такого раніше нікому не вдавалося. Приблизно рік тому він зумів поєднати ще два міста зі схемою 23-го сузір’я. Не вистачало тільки останнього 118-го міста для повної відповідності зоряної схемою. Школяр точно розрахував, де те повинне знаходитися.

На жаль, зазначені координати хлопчик ніяк не міг перевірити самостійно, для цього довелося б здійснити подорож в глибокі джунглі Центральної Америки. Тому він звернувся за допомогою в Канадське космічне агентство з проханням показати детальні супутникові фотознімки за заданими координатами. Вчені виконали прохання хлопчика — і його припущення підтвердилося. Обробляючи супутникові знімки, Вільям поєднав їх із зображеннями в Google Earth.

Місто знайшли в джунглях на південному сході Мексики, недалеко від кордону з Гватемалою.

Більш детальне вивчення міста за супутниковими знімками НАСА і Японського космічного агентства дозволило встановити, що в невідомому раніше поселенні встановлена ​​піраміда і близько 30 споруд.

Це виявився не тільки 118-е за рахунком місто цивілізації майя, але й одне з п’яти найбільших міст, відомих на сьогоднішній день!

Місто отримало назву K'àak 'Chi' (Вогненний Рот). Поки що ніхто не бачив його в реальності. Можливо, в найближчі роки організовують наукову експедицію, але фахівці попереджають, що вона буде коштувати величезних грошей.

«Це буде кульмінація трьох років моєї роботи і мрія всього мого життя», — сказав хлопчик.

Вільям Гадурі представить результати своєї роботи на науковій конференції в Бразилії в 2017 році.

Loading...