Єврокубковий сезон для України стартує з молдовського тесту для «Чорноморця»

Єврокубковий сезон для України стартує з молдовського тесту для «Чорноморця»

У четвер, 18 липня, одеський «Чорноморець» матчами другого кваліфікаційного раунду Ліги Європи з молдавською «Дачією» стартує у розіграші турніру сезону 2013/2014.

Джерело: Відомості

У четвер, 18 липня, одеський «Чорноморець» матчами другого кваліфікаційного раунду Ліги Європи з молдавською «Дачією» стартує у розіграші турніру сезону 2013/2014. Прес-служба ФФУ пригадує про те, як українські клуби розпочинали свій шлях в єврокубкових баталіях в останні роки.

«Чорноморець» провів гідній сезон у Прем’єр-лізі, зайнявши підсумкове п’яте місце у турнірній таблиці елітного дивізіону. Останній сезон однозначно слід занести до активу команди Романа Григорчука, яка лише у 2011 році повернулася до Прем’єр-ліги з першого дивізіону. Останнього разу одеська команда брала участь у європейських змаганнях у сезоні 2006/2007. Розпочавши боротьбу у Кубку Інтертото за путівки до Ліги Європи, «Чорноморець» за підсумками двох поєдинків здолав білоруський «Шахтар», але вже наступного раунду склав зброю. Тоді шлях «морякам» перейшов сильний європейський колектив у вигляді французького «Лансу» (0:0 в Одесі та 1:3 у Франції).

Дебют інших українських клубів у єврокубкових турнірах останніх сезонів також слід визнати вдалими. Представники України жодного разу не поступалися суперникам на такій ранній стадії змагань.

У 2007-му році українську кампанію в євро кубках розпочав донецький «Шахтар», якому належало грати у другому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів з вірменським «Пюніком». Команда Мірчи Луческу, яка із року у рік набирала оберти, щоб у підсумку виграти у сезоні 2008/2009 омріяний для нашої країни Кубок УЄФА, не мала жодних проблем з вірменською командою − 2:0 і 2:1.

Більш нервовий початок Ліги чемпіонів чекав наступного сезону на київське «Динамо». «Біло-сині» під керівництвом Юрія Сьоміна у матчах з ірландською «Дрогедою Юнайтед» у другому кваліфікаційному раунді турніру ледве не нажахали власних вболівальників. Після виїзної перемоги з рахунком 2:1 кияни у столиці України насилу видряпали необхідну для продовження турнірної боротьби нічию - 2:2. Вже згодом київська команда набрала турнірну ходу, вчинивши погроми над принципіальним суперником − московським «Спартаком» (8:2 за сумою двох ігор), ледве не здолавши лондонський «Арсенал» удома (1:1) та шокувавши у гостях португальський «Порту» (1:0) у груповому турнірі змагань.

У сезоні 2009/2010 вболівальникам вперше було представлено Лігу Європи - вже колишній Кубок УЄФА у новому форматі. Можливість першим серед українських клубів стартувати у абсолютно новому турнірі та викарбувати на сторінках його історії свою назву випала донецькому «Металургу». Суперником донеччан у другій кваліфікації Ліги Європи став білоруський «МТЗ-Ріпо». Доля протистояння було вирішено практично у першому матчі, у якому «Металург» удома розгромив суперника з рахунком 3:0. У матчі-відповіді підопічні Ніколая Костова також не відпочивали на полі, здобувши чергову перемогу − 2:1.

Переможну традицію українських клубів у сезоні 2010/2011 підтримали і львівські «Карпати». Львів’янам у другому кваліфікаційному раунді дістався досить простий суперник − ісландський «Рейк’явік». Команда Олега Кононова підкорила країну вулканів вже у першому матчі, не заливши камінь на камені від суперника − 3:0. У Львові український клуб вже міг трохи розслабитися та відпочити напередодні більш важких єврокубкових баталій − 3:2. Уже згодом «Карпати» пройшли у третій кваліфікації грузинський «Зестафоні» (1:0, 1:0), а у плей-офф дивом перейшли дорогу грізному турецькому «Галатасараю» - 2:2 та 1:1!

У сезоні 2011/2012 полтавська «Ворскла» стала першим українським клубом за останні роки, який не просто переміг свого суперника на старті чергової єврокампанії, а ще й не пропустив від нього жодного м’яча. Під потужну броньовану машину Миколи Павлова потравив північноірландський «Гленторан», який лише набував досвіду виступів на міжнародній арені. У підсумку − п’ять сухих м’ячів «Ворскли» у двох матчах (3:0, 2:0) та безсумнівний вихід до наступного раунду змагань.

Останнім представником України на старті чергового європейського сезону став донецький «Металург». У розіграші Ліги Європи 2012/2013 «Металург» розпочав похід по турнірній сітці з перемоги над чорногорським «Челіком». У Донецьку український клуб розтрощив менш іменитих суперників з рахунком 7:0, а у матчі-відповіді забив ще чотири голи, пропустивши у власні ворота лише два.

Таким чином, українські клуби на початку кожного сезону традиційно вдало минають бар’єр у вигляді перших кваліфікаційних раундів європейських турнірів. Саме цього вся Україна чекає і від «Чорноморця» у протистоянні із «Дачією».

Перший матч «Чорноморця» з «Дачією» відбудеться 18 липня в Одесі, а матч-відповідь - 25 липня у Кишиневі.

Нагадаємо, що у цьогорічному розіграші Ліги Європи Україну представлятимуть ще три клуби. Донецький "Металург" стартує у кваліфікації Ліги Європи з третього раунду, а київське "Динамо" і дніпропетровський "Дніпро" - з четвертого.

Loading...