За допінг каратимуть суворіше

У Страсбурзі в рамках засідання Ради Європи відбулася позачергова зустріч, присвячена обговоренню змін кодексу Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА), які наберуть чинності з 1 січня 2015 року.

Джерело: Відомості

Стандартний термін дискваліфікації за допінг збільшений до чотирьох років. У Страсбурзі в рамках засідання Ради Європи відбулася позачергова зустріч, присвячена обговоренню змін кодексу Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА), які наберуть чинності з 1 січня 2015 року, пише Сегодня.

«При обговоренні нової редакції кодексу звучали пропозиції прибрати контрольну пробу «Б», — повідомила начальник антидопінгового відділу міністерства спорту РФ Наталія Желанова. — Але це викликало багато дискусій усіх зацікавлених сторін, і контрольну пробу «Б» вирішили залишити.

Деталізовано також питання, пов'язані з видачею дозволів на терапевтичне використання заборонених препаратів. Якщо спортсмен виступає на національному рівні, терапевтичне виключення видає національна антидопінгова організація. Якщо спортсмен міжнародного рівня, запит на отримання терапевтичного виключення подається в міжнародну федерацію. При цьому ВАДА закликає міжнародні федерації визнавати терапевтичні винятку, видані національними органами», — розповіла Желанова.

«У новій редакції кодексу прямо закріплюється, що тестування може проводитися в будь-якому місці в будь-який час будь-якою антидопінговою організацією, яка має юрисдикцію над спортсменом, — продовжила Желанова. — Стандартний термін дискваліфікації за перше порушення збільшений до чотирьох років, крім ряду винятків. Система доказу недбалості і намірів з метою скорочення санкції також ускладнена. Всі результати спортсмена, досягнуті в період дискваліфікації, анулюються навіть у разі ретроактивної дискваліфікації. Термін давності для порушення справи замість нинішніх восьми років продовжений до десяти за наявність і використання заборонених препаратів, а по інших порушеннях антидопінгових правил (наприклад, за призначення або розповсюдження) — до 14», — підсумувала начальник антидопінгового відділу міністерства спорту РФ. 

Loading...