BBC дізналося про договірні матчі в тенісі високого рівня

BBC дізналося про договірні матчі в тенісі високого рівня

У тенісі високого рівня широко поширена практика договірних матчів.

Джерело: Відомості

Про це повідомляє BBC в понеділок, 18 січня, посилаючись на документи, які опинилися в розпорядженні редакції.
Відділ з дотримання етичних стандартів тенісу за останні 10 років дізнався, що 16 гравців, котрі входили в різний час в топ-50, брали участь у договірних матчах. Серед них були переможці турнірів «Великого шолома».
BBC отримала результати розслідування, яке в 2007 році провела Асоціація тенісистів-професіоналів (ATP). Комісія вивчала підозрілий розподіл ставок навколо матчу між Миколою Давиденком і Мартіном Вассало Аргуельо. Тоді з'ясувалося, що гравці не порушили правил, однак в асоціації з'явилися інші питання.
Документи свідчать про діяльність гральних синдикатів у Росії, на півночі Італії та на Сицилії. Вони заробляли сотні тисяч фунтів стерлінгів, роблячи ставки на матчі, які, як вважають автори розслідування, були договірними. Три з них пройшли в Уїмблдоні.
У 2008 році керівництво тенісного спорту отримало конфіденційну доповідь, в якій запропонували провести розслідування стосовно 28 гравців, які брали участь у цих матчах. Це не зробили, після чого АТР прийняла нові антикорупційні правила. Однак після консультацій з адвокатами асоціації повідомили, що вона не може дати хід звинуваченнями, що стосуються минулого. У результаті розслідування не проводили.
Марк Філліпс, який входив до складу комісії, розповів BBC, що підозрювали приблизно десять тенісистів, які були «найбільш частими порушниками та коренем проблеми».
«Докази були дуже переконливими. Був дуже хороший шанс «задавити» це в зародку, що стало б значним стримувальним фактором і дозволило позбутися злісних порушників», - сказав він.
BBC зазначає, що отримало список імен тенісистів, з приводу яких букмекери, спортивні комітети з етики та професійні азартні гравці неодноразово відправляли скарги та повідомлення про підозрілі дії.
«BBC та BuzzFeed News (документи також опинилися в розпорядженні редакції) вирішили не публікувати імена цих тенісистів, оскільки без доступу до їхніх телефонних і банківських рахунків і комп'ютерів неможливо встановити, чи брали вони особисто участь в організації договірних матчів», - пояснили в редакції.
За даними Європейської асоціації безпеки спорту, яка займається моніторингом ставок для провідних букмекерів, у 2015 році було зафіксовано понад  50 сумнівних матчів. Теніс привертає більше підозрілої букмекерської активності, ніж будь-який інший спорт, вважають в асоціації.

Loading...