Військовим-контрактникам платитимуть близько чотирьох тисяч гривень

Військовим-контрактникам платитимуть близько чотирьох тисяч гривень

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Цієї осені лави української армії востаннє обіцяють поповнити військовослужбовцями-строковиками і перейти на комплектування війська солдатами за контрактом. Тож усе більше розмов розгортається навколо контрактної армії. У Волинському обласному військовому комісаріаті «Відомостям» розповіли про те, як потрапити до професійного війська й які особливості служби за контрактом.

— Планується, що цього року буде останній призов на строкову військову службу — маємо набрати 285 чоловік із Волині. А далі строковиків замінятимуть військовослужбовці за контрактом. Збройні сили вже укомплектовані на 59% із контрактників. Триває оптимізація чисельності армії, — розповідає військовий комісар Волинської області Олег Галак.

На фото: Військовий комісар Волинської області Олег Галак

На військову службу за контрактом, за його словами, братимуть чоловіків віком 18–45 років із повною середньою освітою. До десантних військ запрошують зростом не нижче 175 сантиметрів, до всіх інших — не нижче 155. Крім того, ідеальним має бути здоров’я: майбутніх військових перевірятиме дев’ять лікарів. До того ж їм необхідно обстежитись у нарколога й зробити аналізи на ВІЛ та гепатити.

— Особа, яка хоче служити за контрактом, має прийти у військовий комісаріат і написати заяву, — повідав Олег Галак. — У ній необхідно вказати рід військ, у яких бажає служити. Після цього майбутній військовий має пройти профвідбір і медичну комісію, на основі чого формується особова справа. Далі його направляють у військову частину, де він знову проходить профвідбір і здає заліки з фізичної підготовки.

Як розповів заступник обласного військового комісара Волинської області Павло Турсумуратов, нічого надскладного в нормативах із фізичної підготовки немає. Так, для служби за контрактом у високомобільних десантних військах необхідно підтягуватись як мінімум 12 разів, виконувати підйом-переворот п’ять і більше разів, пробігти 100 метрів хоча б за 14 секунд, а три кілометри подолати не більше як за 13 хвилин. Для іншого роду військ ці нормативи дещо нижчі.

Крім цього, Павло Смагулович відзначив, що досить важливо для майбутнього військовослужбовця пройти профвідбір, який відбувається у вигляді спеціального тестування. Результат тестів дозволяє скласти психологічний портрет людини, і якщо раптом з’ясується, що чоловік має схильність до суїциду, то в армію не візьмуть.

До слова, на військову службу за контрактом беруть навіть жінок: їм пропонують працювати кухарями, зв’язківцями, діловодами. Щоправда, нині армія жінками практично укомплектована.

Якщо ж за всіма критеріями охочий стати військовим підходить, далі справа за підписанням контракту. Це можна зробити щонайменше на три роки.

— З військовослужбовців за контрактом виховують справжніх бійців, тож увесь час вони навчаються військовій службі, опановують обрану спеціальність, — каже обласний військовий комісар. — Такі справи, як фарбування бордюрів чи прибирання території, їх не стосуються. Крім того, держава передбачає забезпечення житлом. Нині казармений фонд, у зв’язку з вивільненням строковиків, потрохи переобладнують на гуртожитки і квартири. Якщо військовослужбовець за контрактом має сім’ю, то йому передбачене виділення окремого службового помешкання.

Одне з головних питань, котре турбує охочих пов’язати своє життя з військовою службою, — заробітна плата. Хай там як, а ризикувати життям й отримувати мізер не дуже хочеться.

Олег Георгійович розповідає, що цього року зарплата контрактників уже двічі піднімалася на 20%, а наступного її мають підвищити ще на 60%, тож військовослужбовці отримуватимуть близько чотирьох тисяч гривень щомісяця. Якщо зважити на скупі українські заробітки, то гроші ніби й непогані. Коли ж подивитися на зарплати контрактників із інших країн, розумієш, що у нас бійцям-професіоналам платять не так уже й багато.

— А ви уявіть юнака, котрий тільки закінчив школу й одразу пішов служити. Чи багато його однолітків матимуть таку ж зарплату, ще й будуть забезпечені житлом і харчуванням? — переконує військовий комісар.

Поки українські хлопці до лав армії не дуже поспішають. За словами військового комісара Олега Галака, Волині поставили завдання в 2013 році набрати на службу за контрактом 381 особу. Наразі професійну військову муштру вже проходять близько 120 волинян, причому 30 осіб служить у високомобільних десантних військах і ще майже стільки ж поповнили лави військово-морських сил і берегової охорони.

Коли ж у нас ситуація більш-менш прийнятна, то в прикордонній Чернівецькій області змусити когось служити за контрактом важко, бо хлопці намагаються втекти на заробітки до сусідніх країн.

Loading...