Конфлікт серед депутатів Волинської обласної ради у фракції «Батьківщина» має продовження

Конфлікт серед депутатів Волинської обласної ради у фракції «Батьківщина» має продовження
Депутат Василь Столяр

Голова фракції Василь Столяр вніс на розгляд сесії, яка має відбутись завтра, 12 жовтня, змінити голову бюджетної комісії, якою до сьогодні є Людмила Кирда.

Джерело: Відомості

Відповідний проект рішення сьогодні розглядала постійна комісія з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією.

Нагадаємо, у фракції "Батьківщина" триває конфлікт, внаслідок якого відбулися зміни голови фракції та виключені з її складу депутати Валентина Касарда, Сергій Слабенко та Людмила Кирда. Василь Столяр пояснив, що фракція відкликає Людмилу Кирду з посади голови бюджетної комісії, бо вона не підтримує позицій більшості батьківщинівців з облради щодо КП «Волиньприродресурс» як найбільш бюджетоутворююче підприємство.

«Мені дивно слухати такі звинувачення. Це – зведення рахунків", -- апелювала до пана Столяра Людмила Кирда.  Вона також заявила про те, що є   рішення Президії партії ВО "Батьківщина"  про розпуск  фракції цієї політичної сили у Волинській облраді і буде оголошено про створення нової у складі  Людмили Кирди, Валентини Касарди  та Сергія Слабенка. Пані Кирда також зауважила, що працювала згідно з положеннями про постійні комісії обласної ради, враховувала у своїй роботі пропозиції   і права всіх фракцій. "Щодо" Волиньприродресурсу", то  дійсно маю інші бачення, але не вважаю, що маю бути покарана за це. На це підприємство постійно виділяються кошти: раніше 280 тис. грн, а зараз -- 1,5 млн грн. Без прийняття закону про легалізацію видобутку та реалізацію бурштину, не можна доручати  займайтися сонячним каменем  будь-якому підприємству", -- заявила свою позицію нинішній голова бюджетної комісії.

Тим часом, Василь Столяр назвав виступ колеги   не компетентним.   Він зауважив, що всі питання щодо бурштину врегульовані в Кодексі про надра. "Бурштин можна реалізовувати через біржу, яка існує", -- резюмував Столяр.

Заступник голови облради Роман Карпюк просив підтримати позицію Василя Столяра. "Є проблеми з наповнення бюджету, а підприємство "Волиньприродресурс" могло би ці кошти примножувати та навести порядок з видобуванням корисних копалин на Волині", -- вважає пан Карпюк. Крім того, він зауважив, що троє депутатів облради не зможуть створити нової фракції, бо це не дозволяє ст. 85 Регламенту обласної ради. Сергій Слабенко назвав цю норму такою, що суперечить законодавству.

Тим часом, Констянтин Зінкевич ставить під сумнів правомочність Василя Столяра  про відкликання голови бюджетної  комісії, оскільки є внутрішньопартійний конфлікт.  

Голова Комісії Анатолій Вітів зауважив, що внутрішні питання партія мала би розглядати не публічно. "А для обласної ради на даний момент є одна фракція «Батьківщина», яку очолює Василь Столяр. Про  це  повідомив голова обласної ради на сесії. Іншого оголошення не було. Кожен депутат має право подати будь-який проект рішення. Столяр скористався такою можливістю і ми його розглядаємо", -- каже пан Вітів.  

Сергій Слабенко нагадав депутатам , що всі фракції, які існують в облраді, створюються за партійними принципами, бо це передбачено законом "Про політичні партії".  Водночас він наголосив, що Василь Столяр не  має ніякого відношення до партії "Батьківщина", бо виключений з її лав і, відповідно, до Статуту партії не може очолювати фракції  обласної ради. Тим часом, заступник голови облради Роман Карпюк  повідомив, що пан Столяр подав апеляцію і до її оскарження його не можна вважати виключеним з "Батьківщини". 

Врешті комісія вирішила винести проект рішення на сесію. 

Loading...