Управління водними ресурсами України відбуватиметься за басейновим принципом

Управління водними ресурсами України відбуватиметься за басейновим принципом

Верховна Рада прийняла закон, яким передбачено перехід системи управління водними ресурсами України на басейновий принцип.

Джерело: Відомості

До сьогодні управління водними ресурсами здійснювалось за адміністративно-територіальним поділом, розповів Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. Провідну роль відігравали обласні управління водних ресурсів, підпорядкованіДержводагентству. Новим Законом передбачено  запровадження гідрографічного і водогосподарського районування території України.

 «Річка не може бути обмеженою лише якоюсь територією.  Якщо належно не контролюється стан хоча б на маленькій її частині території, то забруднена буде вся річка. Ми нерідко отримуємо ситуації, коли забруднювач робить скиди на території однієї області, і, як наслідок, проблеми із забрудненням річок виникають і в сусідніх областях. Тому нам потрібно переходити до басейнового управління водними ресурсами», - пояснив Міністр.

За його словами, ухвалений Закон дозволить запровадити якісно новий підхід до державного моніторингу вод, що здійснюватиметься за гідрологічними, гідрохімічними, гідроморфологічними та гідробіологічними показниками. Кінцева мета європейської моделі управління водними ресурсами -  досягнення та забезпечення доброго стану поверхневих та підземних вод.

Документ також урегульовує впровадження планів управління ризиками затоплення. Плани управління ризиками затоплення розроблятимуться лише для конкретних територій у межах того чи іншого річкового басейну на основі попередньої оцінки ризиків затоплення.

Loading...