Народні депутати з УКРОПу наполягають на збереженні малокомплектних шкіл

Народні депутати з УКРОПу наполягають на збереженні малокомплектних шкіл

Група народних депутатів від "УКРОП» зареєструвала в парламенті проект закону № 5154, яким пропонується скасувати обмеження на фінансування загальноосвітніх навчальних закладів за рахунок освітньої субвенції.

Джерело: Відомості

Проект закону внесений до парламенту за підписами народних депутатів Тараса Батенка, Ірини Констанкевич, Віктора Шевченка, Олександра Дубініна, Віталія Купрія, Валентина Дідича та Олександра Шевченка.

Обґрунтовуючи необхідність ухвалення проекту закону, депутати наголошують, що припинення з 1 вересня цього року фінансування малокомплектних середніх шкіл (з кількістю учнів менше 25-ти) за рахунок освітньої субвенції порушує гарантоване Конституцією України право на освіту дітей, що проживають у сільській місцевості. За даними укропівців, 65% шкіл в Україні – це сільські школи, в яких навчається третина маленьких українців.

Народний депутат  Ірина Констанкевич, яка прийшла в раду з освітянського середовища і має намір працювати в профільному парламентському комітеті, переконана, що закриття шкіл на селі поставить під загрозу існування самих сіл. «Школи в сільській місцевості – це центри не тільки освіти, а й культури та духовності. До освіти на селі має бути якнайуважніший підхід. Ніякі освітянські зміни не повинні бути руйнівними для українського села і громади», – наголосила депутатка.

Автори законопроекту також зазначили, що в деяких випадках комплектність шкіл може змінюватися з року в рік, і школа, яка цього року мала менше 25 учнів, а  наступного мала б понад цю кількість, все одно не отримає фінансування.

Укропівці наголосили, що надання школам субвенції регламентується Бюджетним кодексом, а зміни до нього про припинення фінансування малокомплектних навчальних закладів були внесені з порушенням вимог законодавства.

Loading...