Виборцями, які продають свої голоси, займеться Генпрокуратура

Виборцями, які продають свої голоси, займеться Генпрокуратура

Списки виборців, яким роздають гроші за підтримку одного з кандидатів по 23-му виборчому округу, та людей, які займаються підкупом, передані в Генпрокуратуру для вивчення питання про підкуп виборців.

Джерело: Відомості

Про це заявив депутат Верховної Ради Андрій Лозовий, який днями перебував на Волині. З проханням розібратися в ситуації до нього звернулися волинські активісти, які відстежують передвиборчу кампанію по Маневицькому виборчому округу № 23. Активісти передали йому ці списки та пообіцяли оприлюднити їх у селах на дошках оголошень для громадського обговорення.

Підкуп виборців відбувається за системою мережевого маркетингу. Представники кандидатки з числа місцевих жителів ходять по домівках, збирають відомості про людей, зокрема паспортні дані, номери телефонів, переписують всіх членів сім’ї, які беруть участь у голосуванні. Через довірених осіб людям платять від 200 до 500 гривень на кожного виборця. Про це розповіла мешканка Камінь-Каширського району Ганна Пилипчук.

Нагадаємо, згідно ч. 4 ст. 160 Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян» прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних із реалізацією свого виборчого права, караються штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2-х років, або обмеженням волі на той самий строк. Пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за будь-які дії, пов’язані з реалізацією ним виборчого права, караються обмеженням волі на строк до 3-х років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років. Відповідальність несуть як ті, хто дає гроші, так і ті, хто їх бере. 

Loading...