Волинь на межі екологічної катастрофи

Волинь на межі екологічної катастрофи

Держава вкотре демонструє, що питання екології країни не є серед пріоритетних завдань на сьогоднішній день.

Автор: Юлія СТРІЛЕЦЬКА / Джерело: Відомості

Єдине в області державне підприємство «Укрветсанзавод», яке  займається переробкою та утилізацією сировини тваринного походження, неякісних харчових продуктів тощо може закритись. І тільки через те, що держава категорично відмовляється його фінансувати. Для Волині, яка є сільськогосподарським регіоном, це може вилитись у величезну біду.

Варто нагадати. Що дане підприємство неодноразово протягом свого існування піднімало питання його модернізації. Саме приміщення потребує ремонту, крім того, обладнання надзвичайно старе і давно не справляється зі своїми функціями. Крім того, виявляється, щоб утримувати галузь, всі філії підприємства в Україні за розпорядженням центрального керівництва ще й зобов’язані 15% своїх доходів перечисляти на Київ на утримання центрального офісу, що звичайно, не вкладається в жодні рамки.

За словами керівника підприємства Тараса Коріня, на сьогоднішній день підприємство є планово-збиткове.

– Ковельська філія державного підприємства у 2016 році не отримала жодного фінансування із Державного бюджету, – пояснив керівник ковельської філії. – Відтак підприємство виживає лише за рахунок коштів отриманих від надання послуг утилізації та переробки сировини великих промислових підприємств. Проблемою є ще й те, що відповідно до розпорядження керівника Державного підприємства «Укрветсанзавод», усі філії повинні сплачувати головному офісу 15% власного доходу від виконання замовлень. У 2016 році Ковельська філія не змогла сплатити дані відсотки. Окрім цього, за борги на підприємстві відключено електроенергію. Проблемою також є те, що підприємство працює на застарілому обладнанні, термін експлуатації якого давно вичерпаний. Для повної реконструкції обладнання потрібні не малі кошти. Відтак пропозиції по відновленню технічної бази подавалися до регіональної екологічної програми «Екологія 2015 та прогноз до 2020». На жаль, пропозиції не були підтримані, оскільки «Укрветсанзавод» державне підприємство та повинно отримувати фінансову підтримку із Держбюджету.

– Повна зупинка роботи Ковельської філії «Укрветсанзаводу» може нанести сильний удар по екології Волині, – переконаний і голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик. – Тому ми або закриваємо підприємство та шукаємо можливості для утилізації відходів в інших областях, або ж проводимо повну реконструкцію підприємства, яке успішно продовжить свою роботу на Волині.

У зв’язку з цим керівник виконавчої влади області в зв’язку з критичною ситуацією, яка склалася на підприємстві, доручив заступнику голови облдержадміністрації Сергію Кошаруку та керівникам профільних структурних підрозділів, спільно із керівником Ковельської філії розробити програму розвитку та бізнес-план підприємства на найближчі роки.

Loading...