Влада Нововолинська категорично ігнорує фінансування профтехучилища

Чим наражає людей на голодне життя.

Автор: Галина Федоренко / Джерело: Відомості

Нововолинськ - єдина місто на Волині, де влада ігнорує фінансування профтехосвіти. І робить це демонстративно, щоразу збурюючи викладачів та учнів ПТУ.

Ось і цього разу на сесію обласної ради завітали викладачі зі своїми студентами, вимагаючи від обласних депутатів вплинути на поведінку їхнього мера Володимира Сапожникова. Виявляється, Нововолинськ – єдине місто обласного значення, яке категорично відмовляється фінансувати профтехучилище. Пояснення – просте. Мовляв, заклад, хоч і зареєстрований у місті, але знаходиться в селі Бодячин Іваничівського району. От там ВПУ нехай і фінансують. І нововолинців абсолютно не бентежить те, що податки все-таки йдуть у їхній бюджет. Тобто, гроші ми ваші використовуємо, але «годувати» не збираємось.

Нагадаємо, два місяці тому це питання уже стояло на порядку денному облради. Але тоді за допомогою звертались працівники всіх, за винятком Луцька, профтехосвітніх закладів міст, що знаходяться у населених пунктах обласного значення. Задля цього з обласного бюджету, як рятівну паличку для погашення зарплат, було виділено  майже 7 мільйонів гривень. І ситуація впорядкувалась, але не в Нововолинську. Там влада стала на дибки: не наші, сказала вона, і утримувати не збираємось, хоча від надходжень в місцевий бюджет від сплати податків, як ми уже попередньо сказали, брати не відмовляється.

Депутати обласної ради вирішили заслухати присутнього в залі  представника міської ради Нововолинська та обласну прокуратуру.

Виглядало навіть не смішно. Заступник мера Володимир Рожелюк продемонстрував свою некомпетентність, абсолютну юридичну безграмотність.  Він показав, що не має навіть елементарного поняття про те, що утримувати заклад має той, куди йдуть податки від діяльності, тобто за місцем реєстрації. Ніс якісь небилиці на кшталт, що Бюджетний кодекс забороняє фінансувати ВПУ.  Заступник обласного прокурора теж виглядав неприглядно: «Будемо вивчати матеріали, будемо розслідувати….». Два з половиною місяці пройшло з часу підняття питання фінансування, а вони ще будуть вивчати, розслідувати. З усього видно, не мають бажання притягувати керівництво міста до відповідальності за свідоме порушення Закону. Ніхто ж в Україні не відміняв кримінальну відповідальність за несвоєчасну виплату зарплати. А тут люди не отримують її місяцями. Представник прокуратури не заперечив, що ВПУ повинне фінансуватися з міської казни, у той же час даний юридичний орган не зробив жодного руху, аби це безчинство зупинити.

Це, звісно, не могло не викликати реакцію депутатів.

Директор ВПУ Валентина Приступа зазначила, що заклад не внесений у жодну мережу для бюджетного фінансування. Проблеми є не тільки з виплатами зарплат та стипендій, а й з оплатою за енергоносії. Колектив просить, щоб училище перереєстрували в Іваничівський район та фінансували з обласного бюджету.

Голова Волинської  ОДА Володимир Гунчик підкреслив, що Нововолинськ -- єдине місто, де не виплачується зарплата ВПУ. Тому позиція виконавчої влади: нововолинська місцева рада зобов’язана знайти фінансування і розрахуватись із закладом. Він також повідав, що Іваничівський район готовий зареєструвати у себе дане ПТУ. Питання за Нововолинськом. Він вкотре закликав міську раду зайнятися питаннями перереєстрації училища і робити це, не відкладаючи в довгий ящик .

- Прошу правоохоронців дати план дій щодо врегулювання ситуації, - звернувся до представника ппрокуратури голова обласної ради Ігор Палиця. Даю вам на це три дні. Якщо ситуація не зміниться, то ми будемо звертатися до Юрія Луценка щодо відповідності нинішнього обласного прокурора займаній посаді. Він також закликав депутатів підтримати інціативу про зняття Віктора Сапожнікова з посади міського голови, якщо не буде здійснено кроків на врегулювання ситуації.

Обласна рада підтримала дану пропозицію. Депутати також проголосували за  включення Нововолинського ВПУ після реєстрації в Іваничівському районі до фінансування з обласного бюджету, але до 1 вересня заробітну плату та стипендії має забезпечити Нововолинський міський бюджет.

"Хочу звернутися до працівників профтехосвіти з Нововолинська. Ви або через тиждень отримаєте зарплату, або матимете нового в.о. міського голови", -- підсумував голова облради.

 

Loading...