Володимир Гунчик: Вільні бюджетні кошти повинні бути використані в першу чергу на цільові програми

Володимир Гунчик: Вільні бюджетні кошти повинні бути використані в першу чергу на цільові програми

Облдержадміністрація планує профінансувати програми соціального забезпечення, підтримки воїнів АТО та територіальної оборони.

Автор: Світлана ГОЛОВАЧУК / Джерело: Відомості

Про це голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик розповів в інтерв’ю, розміщеному на сайті адміністрації. Нагадаємо, обласна рада на останній сесії звинуватила виконавчу службу області в тому, що вона затримує подання розподілу вільних залишків бюджету.

— Вільні залишки в обласному бюджеті діляться на три категорії: це кошти, які держава виділила у вигляді субвенцій, державні кошти — субвенції, які залишилися з минулого року, і кошти обласного бюджету, які зосталися та перейшли на 2016 рік, — наголосив Володимир Гунчик. — По перших двох позиціях вплив депутатів обласної ради мінімізований, тому що це цільові кошти й перекинути їх з програми на програму майже неможливо… Для прикладу: шкільні автобуси — 27 мільйонів, їх не можна використати інакше. Натомість щодо коштів обласного бюджету, то право депутатів — самостійно розпоряджатися цими коштами. На що планує їх витратити обласна державна адміністрація? Звичайно, спочатку на цільові обласні програми, програми соціального забезпечення, підтримки воїнів АТО, програми територіальної оборони тощо.

Чому ми, скажімо, не подали розподіл вільних залишків у лютому чи навіть у січні? Перше питання: перша сесія, яка й повинна була затвердити бюджет за захищеними статтями, відбулася лише в кінці лютого. Хоча розраховували, відверто кажучи, що ця сесія відбудеться в кінці грудня. Тому розподілили обласний бюджет на дві частини. Перше — це захищені статті (заробітна плата, енергоносії, інші невідкладні питання). Після цього звернулися до депутатів сільських, селищних рад, міських та районних рад, райдержадміністрацій з проханням надати пропозиції щодо моментів, пов’язаних із вирішенням соціально-економічних питань, розвитку регіонів, паралельно враховуючи ситуацію з фондом регіонального розвитку і так званим соцекономом із Державного бюджету.

Я акцентував увагу на цьому, і ще раз скажу, що досі по Фонду регіонального розвитку кінцевого рішення немає, тому якоюсь мірою ми повинні захистити ті проекти. Мова про ту ж Шацьку середню школу. Немає кінцевого рішення, не прийняв Кабінет Міністрів й за розподілом коштів соціально-економічного розвитку.

До речі, сьогодні продовжують активно надходити пропозиції щодо соціально-економічного розвитку області від самих депутатів обласної ради. Тільки упродовж кількох останніх днів квітня 2016 року отримав 26 листів за підписом голови обласної ради і його заступників із проханням включити відповідні пропозиції в розподіл вільних залишків обласного бюджету. І скажу відверто, що це — актуальні пропозиції. Сьогодні структури обласної державної адміністрації готують пакет документів із пропозиціями для внесення в обласну раду по розподілу вільних залишків, серед яких — реалізація обласних програм, пропозиції від депутатів обласної ради, пропозиції від сільських, селищних рад, громад. Думаю, що 12 травня під час чергової сесії обласної ради, про яку оголосив голова обласної ради, питання розподілу вільних залишків буде завершено.

 

Loading...