На Волині вперше відбулись випробування мисливських собак рангу САСТ по кров’яному сліду

На Волині вперше відбулись випробування мисливських собак рангу САСТ по кров’яному сліду
Всеукраїнські випробування у Шацьку

По 400-метровому кров’яному сліду «чотирилапі мисливці» мали вивести до дикої свині.

Автор: Сергій Цюриць / Джерело: Відомості

Минулої неділі вперше на Волині відбулися Всеукраїнські випробування мисливських собак рангу САСТ по кров’яному сліду. Їх організатором виступила обласна організація ФМСУ. Судити змагання з м. Гадяч Полтавської обл. приїхав рефері національної категорії Анатолій Дементій.

– Згідно правил, за 12 год. до початку змагань прокладається 400-метровий кров’яний слід, – каже голова ВО ФМСУ Ігор Жмурко. – По ньому «чотирилапі мисливці» і мають вивести до дикої свині, яка, за змагальною легендою, після невдалого пострілу мисливця зуміла зникнути з місця полювання.

Для Всеукраїнських випробувань вибрали лісове урочище неподалік Шацька у районі колишнього цегельного заводу обабіч об’їзної траси на Світязь. Після жеребкування першою на чотиристаметрівку вийшла західносибірська лайка ковельчанина Романа Цешинського. Господар не сумнівається у можливостях своєї Vejy, яка стала улюбленицею мисливського товариства та живою легендою усіх полювань.

Та, щоб здобути диплом І ст., собака має виступити без повідка – взяти слід, самостійно знайти здобич і… «доповісти» господарю про трофей голосом або ж, повернувшись до мисливця, повідомити про це в будь-який інший спосіб. І суддя наперед хоче знати, як вестиме себе чотирилапий помічник: гавкатиме чи прибіжить «кликати» до здобичі? На повідку ж, поряд із господарем, можна заробити лише диплом не вище ІІ ст. Такі правила. Забігаючи наперед, скажу, що пускати самих собак ніхто з учасників не зважився. Але й на повідку знайти слід, прокладений 12 год. тому, виявилося непросто.

Старт. Veja бере слід. Суддя, лиш за йому відомиими помітками, бачить і помилки, і вірні рішення чотирилапої полювальниці. Господар же навпаки, не знаючи про потаємні суддівські підказки, може лише зашкодити своєю непрофесійною поведінкою пошуку. З асфальтівки видно, що після десятка-другого метрів, західно-сибірська лайка збивається зі сліду… Виходить, перехвалив її власник… За сорок хвилин вона все ж виходить до трофею, але зовсім байдужа до знахідки…

Для кожної собаки слід прокладався новою місциною… З минулого вечора там ніхто не ходив, тож, за вимогами випробувань, досвідченому собаці «почути» запах дзіка не складає труднощів. На ділі виявилося по-іншого. Багато собак, взявши слід, невдовзі його втрачали, знаходили і знову збивалися з правильного курсу.

У цих випробуваннях брали участь ягдтер’єри, лайка і бігль… Остання Terra Odtrochtabiel лучанина Антона Демчука була єдиною собакою, що на весь ліс голосним погавкуванням сповістила про знайденого кабана. До речі, його у цих випробуваннях символізувала шкура справжньої дикої свині, яку утримував у своєму господарстві голова ВО ФМСУ.

В середньому кожному собаці на цю «чотиристаметрівку» знадобилося від 20 до 40 хв. Погода, як підсумував суддя, цьому сприяла. Учасників до того ж дуже порадувала мальовнича поліська природа – сосновий ліс із домішками берез, а ще пишне цвітіння диких груш, черемухи, терену. Додало харизми і вишукане мисливське товариство з усієї України.

У підсумку перемогу здобув ягдтер’єр Ajar Universal Jajcer Олексія Адамського з м. Буча Київської області, друге місце зайняв ягдтер’єр Ena Vapec киянина Сергія Лагути, третє виборов бігль Terra Odtrochtabiel лучанина Антона Демчука.

Організатори й учасники визнали, що нюхові та слідопитські здібності собак залежать від якісного навчання і постійних тренувань. Тож випробування по сліду на Волині віднині стануть традиційними.

А неподалік Луцька на лугових угіддях Боратинської сільської ради того дня проходили обласні змагання лягавих мисливських собак по куріпці. Як повідомив їх суддя Євген Осадчук, у цих перегонах перемогу виборов курцхаар Айк лучанина Віктора Хорзула, друге місце зайняв дратхаар на кличку Дора лучанина Андрія Сидорука, третє посів дратхар Хайта ковельчанина Романа Додя.

Loading...