Андрій Козюра: Урядовий «безпрєдєл» коштує українцям величезних грошей

Ціна на газ є непідйомною для населення і веде до його повного зубожіння.

Джерело: Відомості

Цими днями депутати Луцької міської ради підготували Звернення до Верховної Ради та голови антикорупційного бюро розслідувань Андрія Ситника з проханням перевірити наявність корупційної складової у фінансовій газовій афері та встановити для населення прийнятні ціни на газ, а дії уряду вважати такими, які суперечать державній політиці. Що конкретно турбує луцьких депутатів, нам розповів Андрій Козюра. 

Антинародна реформа за рахунок простих людей

«Почну з початку формування тарифів на газ. Як відомо, 29 квітня 2015 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову «Про внесення змін до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» № 237. Згідно з нею, для населення, за відсутності лічильника, було знижено норми споживання газу на особу, а саме при наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання — з 6 м3 на 3 м3, при наявності газової плити та відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача — з 9 м3  на 4,5 м3, при наявності газової плити та водонагрівача — з 18 м3 на 9 м3.


При прийнятті вказаного документу Кабмін свідомо порушив норми Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», а саме: не дотримано процедури прийняття регуляторних актів, порядку оприлюднення їхніх проектів, проведення обговорення, внесення зауважень до проекту, не забезпечено реалізацію принципу передбачуваності при здійсненні регуляторної політики. 


У подальшому двома невідомими особами було подано адміністративні позови до суду про визнання незаконною та скасування цієї постанови. При цьому на жодне судове засідання трьох судових інстанцій, а саме — Окружного адміністративного суду міста Києва, Київського апеляційного адміністративного суду, Вищого адміністративного суду України — позивачі ні разу не з’явилися.
Усі ці відомості наштовхують на думку про створення замовного судового прецеденту руками судової системи, який створено за сценарієм і замовленням Кабінету Міністрів України у змові з газовими монополістами. Тобто вказаний судовий прецедент є яскравим прикладом недолугої політики Уряду, «окозамилюванням» та проведенням «антинародних» реформ за рахунок простих людей.

Очікуємо на нове підвищення цін

Як результат, 10-ти мільйонам простих громадян, у помешканнях яких відсутні прилади обліку газу, буде проведено додаткове нарахування з газопостачання за період з травня 2015 року по лютий 2016 року за нормами споживання, які діяли до 29 квітня 2015 року, на загальну суму 3 мільярди гривень. Виставлення рахунків із вказаними нарахуваннями вже почалось у цьому місяці, а відтак — українці зобов’язані розраховуватися власними коштами за умисні «антинародні» помилки Уряду, що є неприпустимим. 
Окремо хочу звернути увагу, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (відносини у перехідний період)» від 1 жовтня 2015 року № 758 з метою забезпечення соціального захисту громадян установлено на період з 1 жовтня 2015 р. по 31 березня 2016 р. (включно) пільгову граничну роздрібну ціну на природний газ, який використовується населенням, у розмірі 3,6 гривні за 1 м3 у разі використання до 1 200 м3 протягом зазначеного періоду. При використанні більше 1 200 м3 — роздрібна ціна складає 7,188 гривні за 1 м3.
При цьому, у випадку не встановлення Урядом з 1 квітня 2016 року нових цін на газ, відповідно до меморандуму підписаного з Міжнародним валютним фондом, НАК «Нафтогаз України» зможе реалізовувати газ населенню як постачальник, встановлюючи ринкову ціну.

Як наслідок, відбудеться значне підвищення тарифів на природний газ для населення, орієнтовно на 280% більше від теперішнього розміру, тобто ціна для споживачів складе близько 9,89 гривні за 1 м3.
Вказані факти яскраво свідчать про відсутність наміру Кабінету Міністрів України у встановленні вказаних цін на газ та небажання діяти відповідно до вимог чинного законодавства і в черговий раз доводять впровадження нової чергової афери проти українського народу. 


Звернення луцьких депутатів до Верховної Ради  та пана Ситника викликане єдиним бажанням — встановити реальні ціни на паливо для населення, виходячи з фінансових можливостей українців, — говорить депутат Луцької міськради, голова постійної комісії з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження Андрій Козюра.

— Досить обслуговувати енергетичних монополістів. І якщо уряд Яценюка не справляється або не може позбутись у своїх діях корупційної складової, то, як би він цього не хотів, він має сам подати у відставку, а якщо ні, то йому просто треба допомогти».  

Loading...