Туфта чи звіт: що Ігор Гузь надіслав своїм виборцям?

Туфта чи звіт: що Ігор Гузь надіслав своїм виборцям?

Кольоровий, гарно ілюстрований звіт за рік роботи народного депутата Ігоря Гузя - всього лише популістичне окозамилювання.

Автор: Ярослава ВОЗНЮК / Джерело: Відомості

«Епохальна» річ надійшла на мою поштову скриньку – кольоровий, гарно ілюстрований звіт за рік роботи народного депутата Ігоря Гузя. Прочитавши його можна зробити один висновок: популістичне окозамилювання.

Якщо порівняти цей звіт з реальністю – виникає не просто розбіжність.  Складається враження, що депутат, сидячи під куполом парламенту, остаточно втратив зв’язок з навколишнім середовищем. Втім, тут нічого дивного: усі в команді «Народного фронту» на чолі з Яценюком давно відірвались від реалій життя. Та тільки Гузь тепер від партії «Народний фронт» відмежовується і не проілюстрував свій звіт емблемою партії, від якої став народним депутатом. Мабуть, соромно визнавати, що партія і рік роботи її лідера Арсенія Яценюка на посаді Прем’єр-міністра довели виборців до межі крайнього зубожіння.

Проаналізуємо «перли» зі звіту Ігоря Гузя.

«За сприяння Ігоря Гузя  виділено 200 мільйонів на добудову шахти №10 «Нововолинська».

На шахту у 2015 році з цих 200 мільйонів надійшло коштів у межах 140 мільйонів. 9 лютого 2016 року Міністр палива та енергетики Володимир Демчишин на слуханнях у комітеті Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу та ядерної безпеки, повідомив, що шахту буде законсервовано, оскільки грошей на її будівництво немає. "Для того, щоб її добудувати необхідно 1,5 млрд гривень. Я зараз проводжу роботу з її консервації", - наводить слова міністра видання «Лівий берег». Цим на будівництві шахти, яку будують усі уряди незалежної України, ставиться крапка.

Загалом у бюджеті на 2016 рік виділено 655,6 млн. грн. на реструктуризацію вугільної галузі, 500 млн. грн. на погашення заборгованості із зарплат перед шахтарями і 290 млн. грн. на гірничорятувальні заходи на вугледобувних підприємствах. І жодного слова про виділення коштів на добудову шахти №10 «Нововолинська». За такий бюджет Ігор Гузь  віддав свій голос.

І шахтарі вкотре збираються їхати до Києва вимагати законного зароблених грошей і хоч якоїсь визначеності у вугільній галузі.

Щодо постанови «Про звільнення Демчишина В.В. з посади міністра енергетики та вугільної промисловості України», якою у своєму звіті вихваляється Гузь, то він є її співавтором. Зареєстрована вона ще її у березні 2015 року, а на порозі уже березень 2016 року. І таку важливу постанову члена коаліції Гузя, наближеного до глави уряду, навіть не винесли на голосування у парламенті.

А чи не простіше було Ігорю Гузю просто проголосувати за відставку уряду Яценюка? Тоді такий міністр автоматично був би у відставці. І тоді одним-єдиним голосуванням була би виконана одна з основних вимог усіх українців – усунути від влади уряд корупціонерів!

«Депутатське звернення до міністра внутрішніх справ України з вимогою звільнити Олександра Терещука з посади начальника Головного управління внутрішніх справ міста Києва через причетність до здійснення злочинів проти майданівців у період Революції Гідності».

Призначив на цю посаду пана Терещука однопартієць Ігоря Гузя міністр МВС Арсен Аваков. Мені слабо віриться, що люди однієї партійної провладної команди не знають кого і на яку посаду вони призначають. Така переписка виглядає як мінімум дивною і від неї тхне популізмом та імітацією роботи. 

«Інститут розвитку міста – громадська платформа покликана здійснювати організаційну та ресурсну підтримку розвитку міст Волинської області».

Гузь розповідає, що у рамках цієї ініціативи реалізуються проекти, головною метою яких є розвиток та покращення містобудування на Волині. До прикладу, в соціально-економічній програмі Володимира-Волинського за 2015 рік немає жодного слова про те, скільки у місті збудовано квадратних метрів нового житла. По факту нового житла у Володимирі-Волинському не будуть вже кілька років. Навіть немає коштів, щоб добудувати 44-квартирний будинок для військових, який зводять вже сім років. 

«3 червня 2015 року розпочав роботу фонд Ігоря Гузя «Прибужжя».

У звіті сказано, що за рахунок доброчинних внесків фонд надає фінансову допомогу жителям округу. Втім, не має конкретики: не вказано, яка сума допомоги за період звіту була надана жителям округу і не вказана кількість тих, хто отримав цю допомогу. Таким чином відсутня прозорість і немає можливості прослідкувати чи допомога надана реально, чи все написане тільки для галочки.

«Ігор Гузь надіслав депутатські звернення до Міністерства охорони здоров’я України та до управлінь міського, районного й обласного підпорядкувань для надання пільгового медичного лікування виборців».

Мабуть, ось це речення написала людина яка впала в кролячу нірку і залишилася жити у Задзеркаллі. Сам міністр охорони здоров’я Квіташвілі 30 жовтня, на прес-конференції у Чернігові заявив «От ми кажемо, що в Україні безкоштовна медицина. Це брехня. Ми тричі платимо за медицину – податки, через благодійні фонди і безпосередньо лікарю, чи медсестрі». А прем'єр-міністр Арсеній Яценюк 2 червня 2015 року під час засідання колегії Міністерства охорони здоров'я України  заявив наступне: «Безкоштовна медицина є тільки на папері». Як бачимо, самі урядовці, за призначення яких Ігор Гузь голосував, кажуть, що у нас немає безкоштовної медицини. Звідси висновок: депутат бреше!

Але у мене є уточнююче запитання, а де видають довідки що людина є виборцем Ігоря Гузя?

«Ігор Гузь вирішив проблему гірників державного підприємства «Шахта №5 Нововолинська», працівники якої ще з вересня 2014 року не отримували заробітної плати».

Проблему було вирішено шляхом закриття згаданої шахти. У грудні 2014 року на сайті Нововолинської міської ради з’явилося оголошення про початок процесу ліквідації підприємства «Шахта №5 Нововолинська» і розпродаж її майна. Як мовиться в офіційних документах, підприємство повністю вичерпало свої запаси, тому, згідно з наказом галузевого міністерства, його закрили.

«На прохання Володимир-Волинської міської ради Ігор Гузь вплинув на відміну скасування Укрзалізницею потягу Львів-Київ №142/141».

Якщо хтось і вплинув на це необдумане рішення Укрзалізниці, то це ряд громадських активістів, представників влади Волині та народні депутати від Львівщини, наприклад Ігор Мусій. Тож одиноким воїном у битві за потяг Львів-Київ Гузь не був. Хоча це не завадило йому ось так безапеляційно присвоїти собі спільну перемогу.

«Фонд Ігоря Гузя «Прибужжя» спільно із Волинським обласним онкологічним диспансером організували роботу пересувного мамографа територією Володимир-Волинського та Іваничівського районів.

Пересувний мамограф їздить територією Волині із 2006 року, відповідно до обласної програми запобігання виникненню раку молочної залози та державної програми «Онкологія». Тобто, він їздив і до депутатства Гузя у Верховній Раді, і буде їздити, коли вже той не буде нардепом. І не завдяки проведеній акції жінки мали можливість пройти безкоштовне обстеження, а вони завжди, коли приїздить пересувний мамограф, проходять обстеження безкоштовно.

«З ініціативи Ігоря Гузя створено міжфракційне депутатське об’єднання «Контрабанда-стоп», до якого увійшли представники усіх фракцій коаліції. Його мета – реформа української митниці та боротьба із контрабандою, а також забезпечення системного підходу до захисту внутрішнього ринку від контрабандних товарів і підтримки вітчизняних товаровиробників…»

В середині липня 2015 року було створене це об’єднання. Його завдання актуальні для 19-го округу, який є прикордонним і де контрабандна торгівля з сусідньою Польщею давно стала джерелом збагачення кількох угрупувань і засобом виживання для простих людей, котрі не можуть знайти роботи.

Тільки результатів роботи міжфраційного об’єднання за цей час немає. У Володимирі-Волинському ледь не щотижня правоохоронці то підпільну гуральню знаходять, то УАЗи з цигарками вздовж кордону ганяють. А в Устилузі, де мешкає один із помічників нардепа, на початку лютого  припинено діяльність підпільного цеху по змішуванню, розливу та реалізації недоброякісних паливно-мастильних матеріалів, виявлено та вилучено 16100 літрів дизельного пального. І зроблено це все було без Ігоря Гузя та його між фракційного об’єднання. То де його робота?

Справа в тому, що урядуванням Яценюка люди доведені до межі виживання і змушені обмотуватися цигарками та перевозити їх у Польщу. І тільки поява робочих місць з достойною заробітною платою може перервати цей вимушений потік контрабанди, а не робота якогось напівміфічного між фракційного об’єднання мажорів-депутатів. 

На Сталінському будівництві Біломорсько-Балтійського каналу, де в’язні могли вижити тільки завдяки брехні, підробленій звітності виникло таке поняття «туфта» - абревіатура, яка російською звучить «технология учета фиктивного труда». Звіт нардепа Ігоря Гузя є нічим іншим як туфтою.

Ярослава ВОЗНЮК

Loading...