На Волині представники Світового банку та МОЗ вивчали проблеми медичної галузі

На Волині представники Світового банку та МОЗ вивчали проблеми медичної галузі

Головна тема – вивчення справ щодо реалізації Субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області».

Джерело: Відомості

Із робочим візитом побували на Волині 18-19 лютого цього року представники Світового банку та Міністерства охорони здоров’я України. Мета візиту – обговорення стану справ щодо реалізації Субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області», що реалізується в межах загальноукраїнського проекту МОЗ України за підтримки Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Представники Місії зустрілися з головою Волинської ОДА Володимиром Гунчиком, заступниками голови Сергієм Кошаруком і Світланою Мишковець, начальником управління охорони здоров’я Волинської ОДА й керівником Групи управління Субпроектом Ігорем Ващенюком,  взяли участь у спільній прес-конференції, розширеному робочому засіданні за участю Групи управління Субпроектом, консультантів і представників виконавчих органів Волинської ОДА, індивідуальних робочих нарадах із питань закупівель і управління фінансами, відвідали кілька об’єктів у місті Луцьку й Луцькому районі, в яких заплановане розміщення амбулаторій.

За словами голови Волинської ОДА Володимира Гунчика, які він озвучив під час прес-конференції, «проект є однією з найбільших інвестицій у Волинську область і основою реформування всієї системи охорони здоров’я, оскільки спрямований на посилення первинної ланки надання медичної допомоги». Водночас Володимир Гунчик закликав журналістів і громадськість стежити за процесом проведення тендерів і запевнив, що вся діяльність, передбачена Субпроектом, відбуватиметься максимально прозоро і підзвітно.

Керівник Проекту Світового Банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» пан Фон Зао зауважив, що це – найбільший проект, який фінансується в Східній Європі і додав, що його команді «дуже подобається, що у Волинській області зосередили увагу на підтримці первинної допомоги. Ми вважаємо, що інвестиції в первинну ланку є найбільш ефективними в надання допомоги саме для населення».

Ігор Ващенюк, начальник управління охорони здоров'я Волинської ОДА  й керівник Групи управління Субпроектом акцентував увагу представників Місії на тому, що всі пропозиції, відображені в проекті, є результатом  ініціатив «знизу», від сільських і селищних громад. На його переконання, це важливо, оскільки громади самі зацікавлені в якісних медичних послугах і готові всіляко сприяти реформам. Однак їм не вистачає стартового капіталу – насамперед відремонтованого приміщення й необхідного обладнання, – і саме завдяки проекту це стає можливим.

В.о. начальника управління координації центрів реформ МОЗ України Леся Карпінська переконана, що шлях до реформ повинні прокладати не лише працівники сфери охорони здоров’я, а й органів місцевого самоврядування і громадськість, тобто – проходити його разом.

Під час візиту представники делегації відвідали кілька об’єктів, які будуть облаштовані під амбулаторії ( в селах Піддубці і Лище), Луцький центр ПМСД № 1, приміщення якого буде розширене для амбулаторії, побували у Волинському обласному центрі кардіоваскулярної патології, а також провели ряд робочих нарад із командою Групи управління Субпроектом з метою аналізу проблемних моментів і якісного планування наступної діяльності.

(на фото – біля ФАПу в с. Лище)

На фото: біля ФАПу в с. Піддубці

У підсумку учасники зустрічі домовилися про плідну співпрацю та взаємодопомогу у вирішенні важливих завдань.

Loading...