У 2016-му лучанам доведеться жити дещо скромніше

У 2016-му лучанам доведеться жити дещо скромніше

Медицину та освіту доведеться дофінансовувати.

Автор: Наталія ТИМОЩУК / Джерело: Відомості

На сесії міської ради депутати прийняли бюджет міста Луцька на поточний рік. Як і передбачалось, у зв’язку з децентралізацією влади в Україні, збільшуються функції управління на місцях і відповідно зростає навантаження на фінансову частину. В першу чергу це стосується освіти та медицини.

Як проінформувала депутатів начальник управління фінансів та бюджету Лілія Єлова, у 2015 році до бюджету міста надійшло 1 мільярд 309 млн грн. Цього року дохідна частина бюджету міста буде становити 1 мільярд 379 млн грн, що на 70 мільйонів більше. У тому числі доходи загального фонду бюджету міста 1 324 788,8 тис. грн, доходи спеціального фонду бюджету міста 54 239,914 тис. грн.

    Доповідачка зазначила, що основним джерелом наповнення дохідної частини загального фонду бюджету міста Луцька залишається податок на доходи фізичних осіб (ПДФО).    Збільшенню надходжень податку на доходи фізичних осіб сприятиме подальше зростання середньомісячної заробітної плати у зв’язку з ростом мінімальної заробітної плати та за рахунок легалізації виплати заробітної плати.

    Прогнозований показник надходжень на 2016 рік акцизного податку до бюджету міста визначений за даними Луцької ОДПІ ГУ ДФС у Волинській області виходячи з середньомісячних надходжень цього податку протягом 2015 року та з врахуванням змін до Податкового кодексу України та становить 76600,0 тис. грн.

    Прогнозована сума місцевих податків і зборів, що надходитимуть до бюджету міста у 2016 році становить 142 480 тис. грн або 24,4% загального фонду. Прогнозовані надходження до цільового фонду бюджету міста у 2016 році передбачені в загальній сумі 286,0 тис.грн.

   Освітню та медичну субвенції в бюджет міста передбачено в обсягах 200 264,1 тис. грн. та 139 379,2 тис. грн відповідно. Однак, за словами Лілії Єлової, коштів цих субвенцій недостатньо і з міського бюджету на галузі освіти і медицини буде виділено 70 млн грн. Тут варто зазначити, що у зв’язку з децентралізацією, відтепер з міського бюджету фінансуватимуться п'ять професійно-технічних училищ, які раніше функціонували за рахунок субвенції з обласного бюджету. Цьогоріч на їх утримання передбачено у міському бюджеті 42 млн. грн.

Також на міські бюджети покладено фінансування пільгових перевезень громадян і харчування дітей у школах та дошкільних навчальних закладах. У січні змін щодо харчування дітей не буде, а у лютому, березні, квітні, травні передбачено у міському бюджеті по 3,50 грн у день на дитину. Надалі безоплатно будуть харчуватися лише діти-сироти та аналогічних пільгових категорій. На це треба буде виділити з міського бюджету 16 млн. грн.

   Як позитив,  у Луцьку бюджетна сфера повністю забезпечена коштами на енергоносії, заробітну плату, доплати, усі необхідні виплати на оздоровлення по усіх категоріях працівників охорони здоров’я, загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, закладів культури, соціального захисту. Передбачена матеріальна допомога молодшому медперсоналу та технічному персоналу у школах.

Loading...