Григорій ПУСТОВІТ: Ми всі інфіковані тим тоталітарним режимом, але серед нас є люди, які мають внутрішню волю, характер і знають, що робити.

Григорій ПУСТОВІТ: Ми всі інфіковані тим тоталітарним режимом, але серед нас є люди, які мають внутрішню волю, характер і знають, що робити.
Григорій ПУСТОВІТ, керівник волинської «Батьківщини» та екс-губернатор Волині / Фото: Михайло ГАРЩАЛЬ

Керівник волинської «Батьківщини» та екс-губернатор Волині Григорій ПУСТОВІТ розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Відомостям» про політичні настрої «Батьківщини», роботу на посаді голови Волинської обласної адміністрації та політичні «мильні бульбашки».

Автор: Михайло ГАРЩАЛЬ / Джерело: Відомості

— Який настрій у вашій політичній силі перед місцевими виборами?

— Настрій бойовий. У нас завжди бойовий настрій, тому що вибори — це завжди свого роду екзамен, випробовування, і це вже не перший іспит у нашої партії. І ми готові працювати з новим законом про вибори. Хоча до нього виникає дуже багато питань.

Зокрема, в Україні створювалося багато політичних «мильних бульбашок» та віртуальних партій-одноденок, які брали участь у виборах, а потім зникали, і ніхто не ніс ніякої відповідальності. А люди з однієї «мильної бульбашки» переходили в іншу. Якщо мета цього закону — унеможливлення цих політичних «мильних бульбашок», то постає запитання: «Чи працює закон на партійну структуризацію суспільства?» І якщо казати чесно, то відповідь — «Ні».

На відміну від партій-одноденок, є партії, які давно на політичному небосхилі та які несуть відповідальність за свої дії. Я маю на увазі партію «Батьківщина». Остання виборча кампанія показала, що ми розплачуємося за помилки. Але постає запитання — де інші політичні сили? Партія «Наша Україна» зникла, зате з’явився «Народний фронт» і блок Порошенка, який ніхто не пов’язує з «Нашою Україною». Тому, якщо ми хочемо мати відповідальне політично структуроване суспільство, то нам потрібні відповідні закони, які б це стимулювали.

Якщо порівняти вибори та лікарню, то тоді б в лікарні на голосування ставили питання: хто буде вирізати апендикс — стоматолог чи хірург. І громадськість у цьому випадку казатиме — ми хочемо, щоб все-таки вирізав стоматолог, бо, по-перше, він набагато симпатичніший за хірурга, по-друге, він нова людина в нас у лікарні. Чи це не абсурд? Абсурд. А в політиці це в нас норма. До політики треба підходити професійно і розуміти, для чого приймаються ті чи інші закони. У нас кожні вибори відбуваються за іншими законами та правилами.

— Але правила завжди змінюються. Питання в тому, наскільки політичні сили, зокрема «Батьківщина», зможуть до них пристосуватися? Наскільки Ви готові змагатися з президентською та урядовою партіями в боротьбі за місця в обласних, районних, міських радах?

— Особливість нашої політичної сили в тому, що ми готові грати за цими правилами. Ми будемо все робити, щоб створити наші фракції в усіх міських, районних, сільських, селищних  та обласній радах. І будемо змагатися за те, щоб представляти «Батьківщину» у Волинській області належним чином.

— Зараз спостерігається тенденція, що рейтинги старих партій зменшуються. Що Ви робите, щоб популяризувати «Батьківщину» на Волині?

— Я не погоджуюся з тим, що рейтинги йдуть донизу. Кожна партія переживає свої підйоми та спади. Є партії, які спади не пережили. Партія «Батьківщина» — унікальна. Якби ми були політичним проектом групки людей, то ми б розвалилися. Навпаки, вибори показали, що частина суспільства вірить у нову політичну якість. Виборці шукали нові обличчя, нові політичні сили. На сьогоднішній день за рейтингом партія «Батьківщина» наздогнала «Блок Петра Порошенка «Солідарність». У нас 22,7% підтримки, у них 23,5%. Люди знову підтримують партії, які були послідовні у своїх діях. Ми завжди захищали інтереси простих людей, України й українства. І зараз відчуваємо відновлення довіри до нашої партії, до наших дій. Юлія Тимошенко очолила рух за справедливість, за справедливі тарифи, проти ганебного податку на пенсії працюючих пенсіонерів. Люди зрозуміли, що єдиний політик, який відстоює їхні інтереси, — це Юлія Тимошенко. І не лише їхні інтереси, а й інтереси малого та середнього бізнесу, який фактично сьогодні знищується.

— Коли відбувся Майдан і старий режим впав, Ви очолили Волинську обласну адміністрацію. В якому стані була Волинь?

— На той момент, коли я очолив Волинську область, органи державної влади та місцевого самоврядування не працювали. Ми бачили, що міліція припинила виконувати свої обов’язки. Економіка була у вкрай важкому стані. За перші два місяці 2014 року бюджет був виконаний всього лише на 93%. Ми недоотримали 11 мільйонів 400 тисяч гривень. Але вже станом на липень ми зробили велику роботу і виконували бюджет на 104,5 % та додатково дали 22 мільйона 300 тисяч гривень. Ми показали, що можливо все і навіть в умовах революції нові підходи можуть змінити економічну ситуацію з негативу на позитив.

Григорій ПУСТОВІТ

— Яка ситуація на Волині зараз?

— Волинь це не окрема держава, і не окремий економічний острів. Процеси, які відбуваються в Україні, тією чи іншою мірою впливають і на Волинь. В області є питання, які вимагають особливої уваги. Це, в першу чергу, не помилитися в кадровій політиці. На посадах не повинно бути випадкових людей. По-друге — корупція на митниці відкидає в розвитку нашу область. Також є проблема, яка може призвести до серйозних наслідків — незаконний видобуток бурштину. На сьогоднішній день відбувається величезний об’єм видобутку, а нелегальні копачі заробляють дуже великі кошти. Ми розуміємо, що цей видобуток можливо легалізувати, але для цього потрібна політична воля та робота силових структур. На жаль, зараз ми не бачимо цієї складової. Наступне, на що потрібно звернути увагу — недопущення повернення корупційних схем.

— Зараз відбувається реформа патрульної служби. Чи потрібно її реформувати, чи варто зосередити увагу на суддях, прокуратурі, в загальному на МВС?

— Добре, що починають щось змінювати, але це не те, що очікує суспільство. Українське суспільство очікує реформування системи, яка складалася роками, яка породжує весь цей негатив. Люди хочуть економічного росту та збільшення доходів. А що ми зараз маємо? Незрозуміле обкладання пенсій податками, незрозумілі тарифи та кроки влади, які не покращують умов діяльності малого та середнього бізнесу.

З іншого боку, на Волинь приїжджає Прем’єр-міністр, щоб оголосити про створення патрульної служби. Я б зрозумів присутність Арсенія Яценюка у Луцьку, якби створювався військовий підрозділ, адже сьогодні йде війна. Змінивши назву та давши нормальну зарплату патрульним, давайте завтра запитаємо у слідчих, які будуть отримувати в 2-3 рази меншу зарплату, як вони будуть ставитися до виконання своїх обов’язків?

Насамперед потрібне реформування судової системи та Збройних сил. Ми зараз бачимо, що забезпечення армії відбувається волонтерами. Так, волонтери будуть допомагати. Але ці проблеми мають вирішувати Міністерство оборони та Генеральний штаб. Постає запитання, чому не відбуваються зміни в МО, щоб це запрацювало?

— Складається враження, що політики не зрозуміли, що треба закінчувати з популізмом і починати працювати. Ми всі займаємось популізмом. І навіть отримуємо задоволення від цього.

— Що таке популізм? Політик мусить бути популярним. Але за рахунок реформ, системних змін. Це принесе найбільшу популярність політикам.

— Політики достойні свого народу і народ достойний своїх політиків. Народ вибирає і страждає від свого вибору. Зокрема, Майдан є прикладом прямого управління народу. Якби влада розуміла, що народ може в будь-який момент встати та напряму скерувати, тоді була б певна мотивація, певний страх. Чи, може, народ сам винен у тому, що відбувається?

— Я б не став звинувачувати народ. Ми довгий час жили в державі, в якій нам казали: «Правильно робити так, правильно казати так». Ми всі інфіковані тим тоталітарним режимом, але сьогодні серед нас є люди, які мають внутрішню волю, характер і знають, що робити.

В України ще є шанс. Цей шанс — Юлія Тимошенко. Їй потрібно дати шанс. Вона унікальна людина, багато знає, багато розуміє. Вона була причетна до поступу вперед. І навіть не будучи на жодній посаді, Юлія Володимирівна є одним із найбільших чинників впливу на владу в цій країні.

— Чи будете Ви чи Ваші партійні колеги брати участь у виборах міських голів у Луцьку та інших великих містах Волині?

— Я зосереджуюся на виборах до обласної ради та контролюватиму вибори до міських, районних, селищних рад і не буду безпосередньо балотуватись на посаду міського голови. Ми підготували кандидатів по кожному округу, до кожної ради. Не факт, що ми будемо у всіх містах виставляти своїх кандидатів. Зараз на неофіційному рівні ведуться переговори про підтримку кандидатів від інших політичних сил, але в нас по кожному місту є свої кандидати. Зокрема, в наших списках буде 80-90% нових облич. За два останні роки ми змінили більшу частину голів партійних організацій. Не тому, що вони погані, а тому, що йдуть зміни. Нові вимоги, нове життя, нові правила. Партія живе, в партії відбуваються зміни. Ми зацікавлені в тому, щоб себе спробували нові люди. Звичайно, в списках будуть кандидати, які мають певний досвід роботи в радах, але їх буде незначна частина.

— У вашій політичній силі у Волинській області достатньо професіоналів?

— У нас всі професіонали. Професіонали – медики, освітяни, виробничники і т.д. Ми багато робимо, агітуємо, щоб вступали до нашої партії. Ми не закритий клан, ми партія. Кожна людина може стати нашим членом. Ми відкриті. До нас приходить дуже багато людей. І ми підставляємо їм плече. Довіра до партії має місце. Сьогодні ми не приймаємо лише колишніх членів «Партії регіонів». Що стосується державних службовців, у нас їх дійсно мало, бо надто довго ми були в опозиції. У той же час у нас тільки на Волині більше 20 тисяч членів. Є в нас кому керувати обласною радою, є кому бути заступниками та управляти департаментами.

— Наскільки Ви задоволені роботою голови обласної ради Валентина Вітра?

— Ми дуже критично ставимося до всіх своїх однопартійців, хто є у владі. Позитиви хай відмічають люди. Негативи ми помічаємо самі та намагаємося критикувати, давати поради та висловлювати пропозиції. Іде дискусія. Я б не переоцінював посаду голови облради. Голову обирають депутати. І от голова обласної ради спільно з депутатським корпусом несуть відповідальність за діяльність ради. Я не знаю жодної ради, діяльністю якої були б задоволені. Влада на те й існує, щоб її критикували, щоб їй висували претензії, щоб їй давали поради. Ми бачимо, що ті завдання, які стояли перед Валентином Вітром, він в цілому виконував. Я хочу побажати Валентину Степановичу успішно завершити цю каденцію в обласній раді, виконати ті завдання, які були поставлені, і передати справи наступному голові в якомога кращому стані.

Розмовляв Михайло ГАРЩАЛЬ

Loading...