На Волині відкрили оновлений прикордонний підрозділ

На Волині відкрили оновлений прикордонний підрозділ

13 серпня на українсько-польському кордоні відбулося урочисте відкриття оновленого відділу прикордонної служби «Грабове» Луцького загону.

Автор: Мар’яна Метельська / Джерело: Відомості

Реконструкція підрозділу була здійснена в рамках  Програми транскордонного співробітництва «Україна-Польща-Білорусь».

На урочисте відкриття прибули Голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Віктор Назаренко, Генеральний Консул Республіки Польща в місті Луцьк пані Беата Бживчи, голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик, голова Волинської обласної ради Валентин Вітер, а також представники взаємодіючих органів.

Генерал-полковник Назаренко привітав усіх із цим святом для прикордонників та підкреслив важливість співпраці з польськими колегами:

«У рамках цього проекту наше відомство проводить реконструкцію дев’яти підрозділів, з яких чотири на Волині. Прикордонники вдячні інституціям Європейського союзу за комплексну допомогу, в тому числі фінансову, високо цінуємо партнерську підтримку наших польських колег і братського польського народу та сприяння місцевих органів влади. Відділ, який ми сьогодні відкриваємо, відповідає всім стандартам сучасного прикордонного менеджменту. Його інфраструктура та технічне забезпечення дозволяє якісно виконувати завдання з охорони та оборони державного кордону».

Оскільки країна живе фактично в умовах війни, на прикордонників покладено велику відповідальність.

«За останній рік в умовах антитерористичної операції народився новий образ прикордонника, він сповнений патріотизму та мужності. Понад 12 тис. наших військовослужбовців, в тому числі близько 700 з Луцького загону, 9 з цього відділу, брали участь у бойових діях. 612 із них за особисту мужність і відданість державі та народу України відзначено державними нагородами. 65 прикордонників героїчно загинули, захищаючи свою землю, з них двоє — із цього підрозділу», — зазначив Назаренко.

Прикордонники, за словами генерал-полковника, розгорнули другий фронт боротьби з організаторами незаконної міграції, контрабанди та корупції, де зустрічають шалений опір.

Генеральний Консул Республіки Польща в місті Луцьку пані Беата Бживчи наголосила на тому, що праця прикордонника не з простих:

«Ви кожного дня, незважаючи на те, яка погода, працюєте. Це дуже важка праця, ми це знаємо і дуже вас за це поважаємо. Наш західний кордон дуже мирний та спокійний, і хочемо, аби він таким залишився на майбутнє».

Володимир Гунчик привітав прикордонників та побажав їм успіху у виконанні покладених на них обов’язків:

«Хочу всіх привітати з відкриттям оновленого прикордонного пункту «Грабове» і побажати всім прикордонникам успішно нести службу. Міць, свобода та незалежність держави оцінюється багатьма факторами. У цей непростий для країни час міць її звичайно оцінюють і за непорушністю кордонів. Маємо дійсно спокійний кордон з нашими європейськими сусідами, але ми повинні бути впевненими в тому, що й на цьому відносно спокійному кордоні маємо сильну армію прикордонників, які добросовісно виконують обов’язки, несуть відповідальність, службу й охороняють територіальну цілісність своєї країни. Я впевнений і сподіваюся, що наступить той час, коли прикордонні пункти на західному кордоні стануть чисто уявними, коли країна повністю повністю інтегрується в європейську спільноту, ставши її повноправним членом».

Під час урочистого відкриття чотири військовослужбовці підрозділу та члени їхніх сімей отримали ключі від службових квартир.

Після урочистого заходу було продемонстровано технічні засоби, які використовують прикордонники, зокрема патрульні автомобілі, снігоходи та квадроцикли, отримані в рамках міжнародних проектів.

За словами Назаренка, контрабандисти стають більш зухвалими, є випадки уже й погроз військовослужбовцям, інколи доводиться застосовувати зброю, є й нові спроби переправи контрабанди — використовують не тільки човни та всюдиходи, а й квадрокоптери:

«Побороти це можемо разом із колегами з іншої сторони. За повітряний простір ми не відповідаємо. Ми не маємо права стріляти, тому що тут повітряний коридор».

Стосовно коштів, як зазначив генерал-полковник, в середньому на один відділ йде від 4 до 6 млн гривень. На відділ у «Грабове пішло — 5,8 млн, з них 95% — це кошти міжнародного проекту.

Генеральний Консул Республіки каже, що задоволена цією співпрацею:

«Рада, що ми можемо щось побудувати, щось модернізувати, а не руйнувати, як на Сході, де вся інфраструктура знищена».

Назаренко розповів, що Державна прикордонна служба модернізується:

«20 числа в аеропорту «Бориспіль» ми будемо презентувати наші нові підходи до роботи, покажемо те, що робимо, аби Україна отримала безвізовий режим (наприклад, ми вже підключилися до баз Інтерполу), продемонструємо нову форму. За зразок ми взяли прикордонний патруль Америки».

Loading...