За адреналіном — на гірську річку!

За адреналіном — на гірську річку!

Добігають кінця останні тижні літа, хтось із жалем дивиться на календар і констатує: так нічого цікавого і не зробив, а хтось, навпаки, бідкається: куди б іще поїхати, що б іще побачити? Для тих, хто хоче цікаво провести час, ми пропонуємо варіант досить таки активного відпочинку в Карпатах.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Добігають кінця останні тижні літа, хтось із жалем дивиться на календар і констатує: так нічого цікавого і не зробив, а хтось, навпаки, бідкається: куди б іще поїхати, що б іще побачити? Для тих, хто хоче цікаво провести час, ми пропонуємо варіант досить таки активного відпочинку в Карпатах. Йтиметься про сплав гірськими річками, себто рафтинг.

Раніше рафтинг вважали суто весняною розвагою. Тільки-но сходив сніг, екстремали сунули до гірських річок за новою дозою адреналіну. Популярними для сплаву в Карпатах є такі ріки, як Прут, Чорний Черемош, Білий Черемош, Чорна Тиса. Навесні вони достатньо повноводні, з великим нахилом і швидкою течією, тож для екстремала — саме враз. Та уже не перший рік любителі рафтингу доводять: сплавлятися можна не лише навесні. Коли у повноводдя робити це страшно і подекуди справді небезпечно, то влітку якраз можна вперше взяти весло до рук. Так, на Чорному Черемоші досить активно рафтингують аж до осені.

Кореспондент «Відомостей» вирішила на власній шкірі відчути, що таке сплав гірською річкою. Пунктом призначення вибрали Дземброню — найвисокогірніше село України, що у Верховинському районі на Івано-Франківщині. Обрали його не випадково, адже тут є місця для рафтингу, а також зручні підходи до кількох гір, нема великого напливу «матрацних» туристів. Їхати вирішили, як годиться, тобто з величезним наплічником, наметами, казанком та іншим начинням для «дикого» відпочинку.

Не без підказки більш досвідчених у тому ділі людей було з’ясовано, що на початку Дземброні розташований наметовий табір від Тернопільського турклубу, який, власне, й організовує сплави та походи в гори.

Як же дістатися до цієї карпатської місцини? Прямого сполучення немає. Можна їхати поїздом Ковель — Чернівці до Івано-Франківська. А звідти потрібно взяти квиток до Верховини. Далі — близько трьох годин у дорозі й вихід у селі Ільці. На тому нормальне транспортне сполучення завершується, з Ільців до Дземброні веде ґрунтова дорога понад річкою. Автобус, кажуть, ходить двічі на день, але точного розкладу місцеві не назвали. Тож лишається або 9 км іти пішки, або ж ловити місцевих «шумахерів». Нас двох і два наплічники підкинули на половину шляху за 15 гривень.

Село Дземброня поділяють на Нижню та просто Дземброню. Саме у першій розташований табір над Чорним Черемошем. Якщо ви зі своїм наметом, то за стоянку тут щодоби доведеться платити 10 гривень. Якщо без — то вселитися у табірний намет можна уже за 20 гривень на добу.

Тут є місце для вогнища, вуличні вбиральні, вода, їдальня під тентом. Також можна домовитися про харчування.

Інструктори в таборі присутні практично цілий тиждень, але краще про свій приїзд попередити.

Сплавлятися пропонують на байдарках, катамаранах, рафтах і каяку.

— Рафт — найбезпечніший для сплаву транспорт, із нього практично неможливо вилетіти. Також безпечні й катамарани, але влітку на них не так цікаво сплавлятись, як у повноводдя. Нині саме час для байдарок. Вони навіть у низькій воді дозволяють на повну відчути приплив адреналіну. А от навесні ми початківцям без попередніх тренувань не дозволяємо сідати на байдарки, бо це небезпечно, — розповів інструктор із рафтингу Юрій. — Для більш досвідчених улітку пропонуємо випробувати свої сили на каяку — невеличкому одномісному човні, який досить легко перевертається, тож сплавлятись на ньому під силу не всім.

Якщо навесні для сплавів потрібно добряче подбати про спецодяг, то влітку тут особливо мізкувати не доводиться — підійдуть звичайні спортивні шорти та футболка, спортивні або гумові босоніжки. Якщо прохолодно, можна взяти напрокат гідрокостюм та інші водонепроникні речі.

Для сплаву тут пропонують два маршрути. Ви можете пропливти 10 або аж 20 кілометрів. У обох варіантах є проходження основних порогів Чорного Черемошу, а це Дземброня, Дідів Лікоть, Біла Кобила, Гучок, Гук. Вартість рафтингу — 150 і 250 гривень із особи відповідно. З фінішу маршруту групу та спорядження забирає мікроавтобус і доставляє назад у табір.

Для тих, хто лінується самотужки діставатись у Дземброню та не хоче тягти з собою важкі наплічники з наметами, тут пропонують варіанти «все включено». Вони різні за тривалістю, програмою, а отже, й ціною. Так, один відпочивальник із Києва розповів, що три дні перебування у таборі йому обійшлось у 1250 гривень.

— Мене забрали з вокзалу в Івано-Франківську та поселили в наметовому містечку. За ці гроші я щодня сплавлявся по кілька разів на різних плавзасобах. Тож тепер мені не страшна бурхлива вода, — розповідає киянин Володимир. — Одного дня мав гарну нагоду розім’яти ноги та прогулятись на полонину Кринта, з якої відкривається чудовий вид на Чорногірський хребет. У ціну входило і триразове харчування, а також відвідини Яремчі по дорозі додому.

До слова, аби сплавлятись у Дземброні, не обов’язково селитись у таборі. Можна просто замовити одноразовий рафтинг, а мешкати в приватних садибах у селі. Так, зовсім поруч із наметовим табором господарі здають кімнату за 35 гривень із носа. Умови тут найпростіші. Також у ґаздині можна замовляти й їжу. Як делікатеси пропонують туристам бринзу, сметану, банош із гуслянкою.

Отож, як бачимо, варіанти є різні, було б лише бажання відкривати для себе щось нове.

Loading...