Гарну засмагу забезпечать сонцезахисні креми

Гарну засмагу забезпечать сонцезахисні креми

Джерело: Відомості

Хіба можна уявити собі літо без засмаги? Звичайно, ні. Але щоб отримати гарний, бронзовий відтінок шкіри та при цьому не завдати шкоди своєму організму, необхідно обов’язково користуватися сонцезахисними кремами.

Ці засоби покликані захистити нашу шкіру від згубного впливу ультрафіолетових променів: раку шкіри та передчасного старіння.

За даними дослідження вчених із Університету Мічигану, шкідлива дія ультрафіолетових променів за останні 10 років збільшилася приблизно в 3,5 разу. Науковці пояснюють це невмолимим зростанням урбанізації, яка завдає непоправної шкоди атмосфері.

Тому засмагати радять із особливою обережністю. Фахівці рекомендують починати застосовувати сонцезахисні засоби відразу з настанням теплих сонячних весняних днів, не чекаючи пляжного сезону.

Сучасні виробники пропонують нам дуже широкий вибір сонцезахисних кремів, але як серед такого розмаїття вибрати підходящий саме для вас?

SPF і колір шкіри

Передусім необхідно звернути увагу на індивідуальний фактор захисту (SPF) препарату, зазначений на упаковці. Цей показник може коливатися в межах від 2 до 50, іноді й вище. Що вищий рівень SPF, то захист ефективніший. Наприклад, SPF 2 затримує 50% випромінювання, SPF 10 — 90%, SPF 25 — 96%, а SPF 50 — 98%.

Вибирати сонцезахисний фактор необхідно, виходячи з кольору своєї шкіри. Що темніша шкіра, то нижчим має бути SPF.

Уперше концепцію сонцезахисного фактора запропонував лікар-дерматолог Томас Фітцпатрік із Гарвардської медичної школи. Він склав класифікацію типів шкіри залежно від того, як вона реагує на сонячні промені.

Всього існує шість фототипів шкіри, але доцільно розглянути тільки перші чотири, відповідні для білошкірих людей. Останні два типи стосуються тільки представників негроїдної раси.

1 тип — дуже світла шкіра

Шкіра — дуже світла, тонка, бліда, чутлива, є веснянки. Очі — блакитні або зелені, волосся — біляве або руде.

Людям із таким фототипом дуже важко засмагнути — бронзового кольору шкіри майже непомітно. Уже через 15–20 хвилин перебування під прямими сонячними променями шкіра починає обгоряти.

Для захисту такої шкіри необхідно застосовувати найпотужніші сонцезахисні засоби. У перші 2–3 дні перебування на сонці варто наносити крем із SPF 40, потім можна перейти на SPF 30–20.

Найкраще вибирати креми для чутливої шкіри, а ось олійками для інтенсивної засмаги користуватися суворо протипоказано.

2 тип — світла шкіра

Світла з рідкісними веснянками, очі — блакитні, сірі, можуть бути карі, волосся — руде або світле (світло-русяве).

Опіки у другого фототипу шкіри виникають через 20–40 хвилин перебування під сонячними променями. Ця шкіра загоряє легше, ніж перший тип, але щоб домогтися гарного золотистого відтінку, треба поступово привчати шкіру до сонця.

У перші дні приймання сонячних ванн потрібно користуватися кремами з SPF 30, а в подальшому — зі SPF 15. На пляжі найкраще користуватися водостійкими сонцезахисними кремами.

3 тип — середній колір шкіри

Цей тип — найпоширеніший серед європейців. Шкіра досить світла (колір слонової кістки), очі — сірі, карі, волосся — каштанове або русяве.

Така шкіра загоряє легко, поступово і досить швидко. Часто вона не червоніє, а одразу набуває інтенсивного темно-коричневого відтінку.

Сонце середніх широт цьому типу практично не страшне, а от південні пекучі промені загрожують опіками. У перші дні засмаги радять використовувати SPF 20–15, а потім — SPF 10–8.

4 тип — смаглява шкіра

Шкіра — смаглява, оливкового кольору, очі — карі, волосся — темно-каштанове, чорне. Веснянок у цього фототипу немає.

Люди з такою шкірою завжди засмагають легко і швидко, практично ніколи не обгоряють на сонці. Колір засмаги — дуже інтенсивний. Така шкіра потребує початкового захисту — SPF 10, а в подальшому можна знизити до SPF 4.

Порада: вибирайте креми, які забезпечують максимальний захист від шкідливого впливу сонячних променів — УФ А і УФ В (два типи ультрафіолетових променів). На таких препаратах обов’язково стоїть позначка UVA–UVB.

Loading...