У картоплі міститься цілий ряд вітамінів та поживних речовин

У картоплі міститься цілий ряд вітамінів та поживних речовин

У картоплі міститься багато вітаміну С і крохмалю, який перетворюється на глюкозу.

Джерело: Відомості

У складі картоплі є велика кількість різних сполук, які мають сприятливий вплив на людський організм, розповідає «Сегодня».

За словами фахівців, користь картоплі безсумнівна, так як в ній міститься життєво важлива для людини аскорбінова кислота (вітамін С). Так, 1 кг сирої бульби забезпечує людину 80-100 мг аскорбінової кислоти. Крім вітаміну С в картоплі є необхідні для людини вітаміни В6, В2 і В3.

Завдяки картоплі наш щоденний раціон збагачується не тільки вітамінами, але і мінералами. Приблизно 70 відсотків усіх мінеральних речовин, що містяться в цьому овочі, припадає на частку солей калію, вони необхідні людині для того, щоб вивести з організму зайву рідину і кухонну сіль. Завдяки солям калію обмін речовин підтримується в нормі.

Корисні властивості бараболі вже довгий час використовуються лікарями. Так, за допомогою сирого картопляного соку можна поліпшити стан хворих, що страждають гастритом, виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки.

У картоплі містяться такі елементи як фосфор, залізо, йод, магній, натрій, кальцій, мідь, марганець, цинк, кобальт, нікель, бор та інші.

Бульба має велику поживну цінність. У цьому овочі міститься велика кількість крохмалю, який, переварюючись, перетворюється на глюкозу. В процесі окислення глюкози виділяється енергія, яка дає людині життєві сили.

Білки картоплі визнані найбільш повноцінними серед всіх рослинних білків: вони забезпечують організм 14 з 20 амінокислот, необхідних для його нормального функціонування.

Калорійність картоплі на 100г продукту становить 83 ккал.

Однак цей овоч може принести й шкоду. Нерідко в стеблах, листках, квітках, паростках, ягодах і бульбах картоплі накопичується соланін — отруйна для людського організму речовина, яка легко може принести шкоду організму, викликавши отруєння. Однак якщо плоди картоплі були вирощені належним чином, соланіну в них практично не міститься.

Картопляні бульби зеленіють під впливом сонячного світла, і в них підвищується вміст соланіну. Ця речовина у великих кількостях також міститься в старих картоплинах. Саме тому не можна їсти позеленілу бараболю, а стару рекомендується добре чистити. 

Loading...