Українці скаржаться на медичну реформу

Українці скаржаться на медичну реформу

До сімейних лікарів стоять величезні черги, а в найближчу лікарню їхати десятки кілометрів.

Джерело: Відомості

Медична реформа не призвела до позитивних результатів: хворі скаржаться на довгі черги до лікарів та брак діагностичного обладнання, а через закриття пологових відділень збільшилася дитяча смертність.

Українці нарікають на те, що з введенням медреформи нічого не змінилося. В амбулаторіях немає необхідного обладнання, тому пацієнтів відправляють в лікарню, яка знаходиться далеко, пише Кореспондент.

Біля кабінетів лікарів продовжують сидіти величезні черги, навіть хворі з хронічними захворюваннями не можуть відразу звернутися до профільного лікаря — спочатку потрібно відвідати сімейного.

Ще більше постраждали жителі сіл. Поліклініки перетворюють в амбулаторії сімейної медицини і профільних фахівців замінюють лікарем, медсестрою і водієм.

Щоб потрапити до вузького спеціаліста, пацієнтам доводиться подолати десятки кілометрів, а важко хворі та літні люди не завжди можуть осилити таку поїздку.

Експерти стверджують, що з введенням медичної реформи істотно зросла дитяча смертність. За їх підрахунками, в Дніпропетровській області за період нововведення вона зросла на 7,8%, а в січні поточного року порівняно з тим же місяцем 2012-го — на 61,5%. Це обумовлено масовим закриттям пологових відділень у віддалених районах області.

У МОЗі, в свою чергу, оцінюють реформу позитивно. За даними міністерства, кількість профілактичних оглядів зросла на 17%, а число викликів швидкої допомоги знизилося на 15%. Таку тенденцію пов'язують з ефективною роботою лікарів амбулаторій, які не доводять стан пацієнтів до критичного.

Фахівці зійшлися на думці, що реформа української медицини просто необхідна. Однак перед її проведенням необхідно заздалегідь підготувати кадри і навчити необхідних спеціалістів.  

Loading...