Російські вчені виявили новий вид ВІЛ

Один з найбільших наукових вірусологічних центрів у Росії під назвою "Вектор" опублікував результати свого дослідження в інтернет-виданні Наукоград-прес.

Джерело: Відомості

Один з найбільших наукових вірусологічних центрів у Росії під назвою "Вектор" опублікував результати свого дослідження в інтернет-виданні Наукоград-прес.

Новий вірус ВІЛ -1 являє собою суміш рекомбінантної форми 02_AG і російського варіанту субтипу А. Цю рекомбіновану форму вірусу назвали позначенням від двох попередників - 02_AG/A. Найгірше те, що «мутант» швидко поширюється в Сибірі, Киргизії, Чеченській Республіці та Казахстані, scienceblog.ru

Вже сьогодні представники «Вектора» б'ють тривогу, називаючи цю форму ВІЛ -1 найбільш життєздатною в Росії, що підтверджує завідувач відділом ретровірусів при організації Наталія Гашнікова. Якщо темпи поширення вірусу збережуться, то він зовсім скоро обійде за масовістю лідируючий субтип А.

З часом в ВІЛ-інфекції відбуваються не тільки кількісні, а й якісні зміни. Виникають нові варіанти вірусу, ускладнюється вся вірусна популяція в цілому. Найчастіше віруси набувають невідомих та маловідомих властивостей.

Вчені говорять про необхідність поповнення існуючой бази новими даними, інакше всі спроби взяти під контроль поширення епідемії виявляться марними. Вже сьогодні необхідно створювати нові противірусні лікарські препарати, вакцини та діагностичні тест-системи.

Зробити остаточні висновки про живучість вірусу вчені ще не можуть, так як потрібно провести безліч спеціальних тестів. На думку іншого вченого з ГНЦ ВБ "Вектор", в даному випадку застосовувати категорію живучості взагалі немає сенсу, так як ВІЛ завжди мав схильність швидко змінювати свій вигляд і мутувати, на тлі чого завжди з'являлися «невідомі» види . Подальша стратегія дій учених ще не вибрана.

Loading...