Самопочуття залежить від кольору продуктів

Самопочуття залежить від кольору продуктів

Наше здоров’я залежить не тільки від кількості споживаних вітамінів і мінералів.

Джерело: Відомості

Наше здоров’я залежить не тільки від кількості споживаних вітамінів і мінералів. Вагомий внесок у наше самопочуття вносять так звані колірні складові.  доведено, що колір їжі може як поліпшити травлення, так і знизити апетит.

Що відбувається, коли ми бачимо, наприклад, яблуко? Зорове сприйняття є першорядним, воно запускає процес слиновиділення. Нюх і смакові відчуття, в свою чергу, підключаються до цього процесу, формуючи цілісну картину.

Правильний вибір продуктів потрібного кольору дозволяє впоратися з нездужанням, оскільки відсутність у раціоні їжі певних кольорів може призвести як до фізичної, так і до душевної втоми та розладів.

Білий колір.  Рис, молоко, картопля, макарони — багаті на вуглеводи. Продукти білого кольору зменшують дратівливість і виводять з організму токсини.

Червоний колір. Буряк, болгарський перець, полуниця, помідори і вишня підвищують працездатність і стимулюють обмінні процеси, покращуючи кровообіг. Допомагають у боротьбі з поганим настроєм і депресією. Кавун, папайя і томати містять ліколен — антиоксидант, який сприяє зміцненню серцевого м’яза і допомагає в боротьбі із серцево-судинними захворюваннями.

Помаранчевий колір. Морква, кукурудза, манго, апельсин, гарбуз, абрикоси та хурма відновлюють нервові клітини, оновлюють м’язові тканини, очищують організм від шкідливих речовин, покращують настрій, знижують втому та апатію. В продуктах помаранчевого кольору містяться антиоксидант бета-каротин, який зміцнює імунну систему, вітамін С і солі фолієвої кислоти, які зміцнюють серцево-судинну систему.

Жовтий колір.  Лимон, сир, ананаси, яблука, банани покращують апетит, очищують кров, стимулюють травлення. Містять велику кількість вітаміну С і каротиноїдів. Гірчиця і куркума містять антиоксидант куркумін, що допомагає в боротьбі з запальними процесами в організмі. Підвищують розумову і фізичну активність, швидкість сприйняття інформації, піднімають настрій.

Зелений колір. Листовий салат, зелений горошок, брокколі, зелений виноград активізують імунну систему, нормалізують артеріальний тиск, поліпшують зір, знімають напруження. Фрукти і овочі зеленого кольору містять багато вітамінів і корисних речовин, таких як лютеїн (природний антиокислювач), вітаміни групи В, А, С, К, Е, калій і фолати.  Фрукти і овочі зеленого кольору містять багато вітамінів і корисних речовин.

Синій колір. Темний виноград, картопля з фіолетовою шкіркою, сливи, чорниця, смородина. Ці продукти захищають кровоносні судини і покращують зір, зменшують тахікардію, м’язовий біль і напругу, охолоджують та заспокоюють.

Фіолетовий колір. Виноград, баклажани, ожина. Зміцнює імунну систему, зменшує біль в очах, допомагає при ревматизмі, нервових розладах і хворобах сечового міхура.

Коричневий колір. Кава, чай або шматочок шоколаду  стимулюють мозкову активність і підвищує працездатність.

Loading...