Стрес позбавляє можливості контролювати емоції

Стрес позбавляє можливості контролювати емоції

В Університеті Нью-Йорка було проведено нове дослідження. Його ініціатори зосередилися на можливостях людини проконтролювати свої емоції у стресовому стані.

Джерело: Відомості

В Університеті Нью-Йорка було проведено нове дослідження. Його ініціатори зосередилися на можливостях людини проконтролювати свої емоції у стресовому стані. Вчені переконані: щоденні, нехай і дрібні стреси негативно відбиваються на умінні людини регулювати емоції.

В якості експерименту 78 добровольцям спочатку показували зображення павуків, змій, демонстрація супроводжувалася коротким розрядом електрошоку. Потім частина учасників експерименту опускала руки в холодну, що породжувало дискомфорт, напруження і певний стрес. Решта — занурювали руки у ємкість із теплою водою. Виявилося, що тим, хто тримав руки в теплій воді, опанувати себе вдалося з меншими зусиллями, а ті, хто переживав стан стресу, зануривши руки в холодну воду, були більш напружені та піддавалися страху.

Науковці з’ясували, що для регулювання емоцій у людини активується префронтальна кора головного мозку, яка є дуже чутливою до стресу. Якщо людина загартована стресовими ситуаціями і вміє тримати себе в руках, префронтальна кора менш задіяна і контроль над емоціями є більш досконалим. Терапія, спрямована на боротьбу з соціальною тривожністю і подібними психічними розладами, на думку вчених, малоефективна, коли в житті присутній стрес. У цьому випадку набагато дієвіше змінити своє ставлення до джерела стресу, а в результаті зміниться і ступінь контролю емоцій.

Loading...