Жирна риба знижує ризик захворіти на артрит

Жирна риба знижує ризик захворіти на артрит

Британські вчені дослідили, що мінімум одна порція жирної риби в тиждень (сьомги або макрелі) знижує ризик ревматоїдного артриту наполовину. Про це повідомляють іноземні ЗМІ.

Джерело: Відомості

Британські вчені дослідили, що мінімум одна порція жирної риби в тиждень (сьомги або макрелі) знижує ризик ревматоїдного артриту наполовину. Про це повідомляють іноземні ЗМІ, передає УНН.

У дослідженні взяли добровільну участь більше 32 тис. шведок. Виявилося, що жінки, які регулярно вживали будь-яку рибу мінімум раз на тиждень, майже на третину рідше страждали від артриту. А мінімум одна порція жирної риби або чотири порції іншої риби скорочували ризик на 50%.

Відомо, що жирна риба багата жирною кислотою омега-3. Кислота захищає мозок і серце. Це прекрасний протизапальний агент, а артрит — системне запальне захворювання сполучної тканини.

Нагадаємо, при цій хворобі страждають дрібні суглоби. Спочатку синовіальні сумки набрякають, що викликає біль, підвищення температури і припухлість навколо суглобів. Далі починається швидкий поділ клітин в ураженій зоні, і синовіальна оболонка ущільнюється. На останньому етапі запалені клітини починають виділяти фермент, який шкодить кісткам і хрящам. Біль посилюється ще більше, і людина втрачає здатність нормально використовувати суглоб.

Loading...