Причиною світової епідемії ожиріння є недосипання

Причиною світової епідемії ожиріння є недосипання

Вчені знайшли основну причину світової епідемії ожиріння — недосипання. Згідно з результатами дослідження, нестача сну призводить до посилення голоду і непереборної тяги до калорійних продуктів.

Джерело: Відомості

Вчені знайшли основну причину світової епідемії ожиріння — недосипання. Згідно з результатами дослідження, нестача сну призводить до посилення голоду і непереборної тяги до калорійних продуктів, розповідає «Кореспондент».

На думку вчених, саме низька якість сну і зменшення його тривалості, що спостерігається в індустріалізованих країнах, сприяють розвитку епідемії ожиріння.

Метью Уолкер і його колеги з університету Каліфорнії в Берклі (США) використовували МРТ-сканування, щоб виявити зміни в активності мозку 23 добровольців. Спочатку їм сканували мозок після ночі повноцінного сну, а потім — після недосипу. Крім того, вчені простежили за мозковою активністю, коли наступного дня добровольцям запропонували вибрати різні порції страв. Надавалися фотографії 80 типів страв.

З'ясувалося, що в стані недосипу люди мали порушення активності в частині кори мозку, що відповідає за оцінку апетиту і насичення. При цьому різко підскакувала активність зони, пов'язаної з тягою до їжі. Відповідно при недосипі вибір завжди робився на користь калорійних продуктів. В цілому люди неправильно оцінювали їжу і приймали невірні рішення. Одночасно з цим змінювалася активність в системі нагороди мозку.

Як вважають дослідники, подібні зміни в роботі мозку можуть пояснювати те, чому безсоння і хронічне недосипання асоціюються з ожирінням і діабетом.

За статистикою ВООЗ, понад 10% населення індустріально розвинених країн страждає від безсоння. Нестача сну може стати причиною несподіваних психічних ефектів: галюцинацій, втрати пам'яті, відірваності від реальності. Медики називають поганий сон щаблем до інсультів, ожиріння і гіпертонії.

Loading...