У МОЗ занепокоєні масовим продажем фальшивих ліків

У МОЗ занепокоєні масовим продажем фальшивих ліків

У 2012 році в Україні виявили 685 назв фальсифікованих препаратів. Про це в ході круглого столу на тему «Фальсифіковані та неякісні ліки: життя українців під загрозою» заявила Інна Демченко.

Джерело: Відомості

У 2012 році в Україні виявили 685 назв фальсифікованих препаратів. Про це в ході круглого столу на тему «Фальсифіковані та неякісні ліки: життя українців під загрозою» заявила Інна Демченко, перший заступник голови державної служби України з лікарських засобів, передає Сегодня.

«Серед них є й такі, які становлять загрозу для життя, наприклад, знижують тиск», —зазначила Демченко.

За оцінками експертів, 5% всіх медичних препаратів, що продаються в Україні, фальсифіковані, а третина не має підтвердження умов виробництва вимогам виробничої практики.

Серед препаратів, що викликали летальні випадки у 2012 році, були названі пентаксим, вакцина туберкульозна (БЦЖ), вакцина для профілактики гепатиту В, аугментин, новокаїн, ледокаїн, натрію гідрохлорид та інші ліки.

Віктор Чумак, радник міністра охорони здоров'я, вважає, що масштаб проблеми перебільшений і насправді становить менше 1%: «Проблема не в фальсифікаті, а в тому, що люди неправильно приймають ліки і в тому, що їх неправильно призначають».

За даними робочої групи, що приймає участь у заході, в 2009 році в Україні виявили 230 тисяч упаковок фальшивих ліків, у 2010 році — вже 2,5 млн. упаковок, а в 2011 — 3,5 млн. упаковок загальною вартістю більше 35 млн. грн.

Нагадаємо, Верховна Рада посилила кримінальну відповідальність за фальсифікацію ліків. Прийнятий новий закон встановлює, що виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут фальсифікованих ліків тягнуть за собою позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років з конфіскацією фальсифікатів.

Loading...