Вірус пташиного грипу з Китаю може викликати найсильнішу всесвітню епідемію

Японські вірусологи, проаналізувавши геном пташиного грипу H7N9, спалахи якого відбувалися в Китаї, дійшли висновку, що вірус може стати джерелом світової епідемії після однієї-двох мутацій.

Джерело: Відомості

Японські вірусологи, проаналізувавши геном пташиного грипу H7N9, спалахи якого відбувалися в Китаї навесні 2013 року, дійшли висновку, що вірус може стати джерелом світової епідемії після однієї-двох мутацій, передає «Кореспондент».

«Китайський вірус H7N9 поєднує в собі відразу кілька рис пандемічних вірусів грипу. Якщо H7N9 навчиться ефективно передаватися від людини до людини, то глобальна епідемія буде майже неминучою, враховуючи те, що наша імунна система не знайома з цим видом грипу», — заявив Йосіхіро Каваока з університету Токіо.

У статтях Nature Каваока і його колеги оцінили заразність декількох штамів вірусу H7N9, виділених з крові хворих китайців навесні 2013 року, і вивчили особливості їх геному і структури білків.

Біологи оцінили, наскільки успішно H7N9 заражає тхорів і мавп, чия імунна система схожа на нашу. За їх словами, велика частина тварин підхопила вірус при прямому зараженні, а приблизно третина тхорів заразилися повітряно-крапельним шляхом. При цьому вірус успішно заражав як верхні дихальні шляхи, так і клітини легенів, що підсилює його небезпеку для людини.

У другій роботі дослідники вивчили структуру геному і білків вірусу і порівняли його з іншими штамами пташиного і людського грипу. За їх словами, даний вірус легше проникає в клітини людини, ніж інші різновиди пташиного грипу, і швидше розмножується всередині них.

З іншого боку, він поки вкрай погано передається від людини до людини через два «недоліки».

Так, H7N9 погано чіпляється за вуглеводні «хвости» на оболонці наших клітин. Крім того, він не містить в собі генів, що дозволяють йому обходитися без деяких ферментів, які є в клітинах птахів, але не людей. За словами біологів, вірус може придбати ці здібності в результаті однієї-двох мутацій, що відкриє дорогу для найсильнішої всесвітньої епідемії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що виявлений в Китаї вірус пташиного грипу H7N9 однаково легко заражає клітини птахів і людей і мало схожий на інші штами грипу.

Loading...