Консервант у шампунях і гелях для душу може викликати контактний дерматит

Консервант у шампунях і гелях для душу може викликати контактний дерматит

Консервант MIT (метилізотіазолін) використовується в багатьох шампунях, зволожуючих засобах і гелях для душу.

Джерело: Відомості

 

Консервант MIT (метилізотіазолін) використовується в багатьох шампунях, зволожуючих засобах і гелях для душу. Його також можна знайти в дитячих серветках і серветках для зняття макіяжу. Дерматологи попереджають: ця сполука при перевищенні певної дози викликає контактний дерматит. Шкіра червоніє, покривається пухирями, свербить, пише The Telegraph.

За алергенністю з даним з'єднанням може зрівнятися тільки нікель, хоча воно не токсичне і офіційно визнане безпечним. Однак в останні роки було дозволено збільшити концентрацію консерванту МІТ у косметичних продуктах. Результат - зростання числа алергіків. Більше того, якщо раніше з'єднання змішували з іншими консервантами (в пропорції 1 до 3), що знижувало його концентрацію, то зараз його використовують окремо. У загальній складності концентрація зросла в 25 разів.

До речі, схожа історія була з метилдибромоглутаронитрилом. Це ще один консервант, який потрапив під заборону в 2005 році. Причина та сама - високий ризик екземи, контактного дерматиту та сторонніх алергічних реакцій.

Що стосується метилізотіазоліну, то Європейське товариство контактного дерматиту вже написало в Єврокомісію звернення, просячи чиновників переглянути встановлені норми безпечної концентрації.

Loading...