Газовані напої вимивають кальцій з організму

Газовані напої вимивають кальцій з організму

Організм людини більш ніж на половину складається з води. У сучасному світі ми споживаємо не лише просту воду, а також чай, каву, соки, молоко і газовані напої.

Автор: Г. Мажар, С. Усик, методисти навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Волинської області / Джерело: Відомості

Організм людини більш ніж на половину складається з води. У сучасному світі ми споживаємо не лише просту воду, а також чай, каву, соки, молоко і газовані напої. Крім води, газовані напої містять безліч різних складових, хімічних речовин, які шкідливі для здоров'я. Адже кисло-солодке середовище газованого напою погано впливає на тонку емаль зубів дитини.

Для профілактики і збереження зубів потрібно дотримуватися деяких рекомендацій: не давайте дитині газовані напої натщесерце, краще, якщо вона буде пити їх з трубочки, і ніколи не відправляйте дитину чистити зуби відразу після вживання газованого напою, інакше це завдасть ще більшої шкоди зубкам.

До чого ж призводить велике вживання таких напоїв? Перш за все, до ризику виникнення серцево-судинних захворювань, до надмірної ваги, оскільки газовані напої містять багато цукру. Також такі напої збільшують концентрацію речовини тригліцериду, а вона в свою чергу сприяє атеросклерозу. А от, наприклад, такий всім відомий напій, як кока-кола, сприяє утворенню каменів у нирках, у чому винна фосфорна кислота, яка входить до її складу.

Кофеїн, що міститься у газованих напоях, збуджує нервову систему, тому діти часто страждають безсонням, головними болями, неуважністю, а ще він призводить до залежності і збільшує втрату кальцію. Вуглекислий газ, що використовується для кращого зберігання газованого напою, збільшує секрецію шлунка, тобто вироблення шлункового соку, який дратує його стінки і призводить до гастриту і метеоризму

Газовані напої вимивають кальцій, а тому шкідливі для здоров'я, адже саме в підлітковому віці кальцій активно накопичується в кістках, а його недостача часто призводить до остеопорозу в зрілому віці.

Не варто забувати, що в таких напоях багато барвників, які викликають алергію, кропив'янку, риніт, а там недалеко до бронхіальної астми. 

За останніми дослідженнями вчених, газовані напої викликають рак стравоходу. Аспартам (органічна сполука, відома як штучний не вуглеводний підсолоджувач в якості замінника цукру) харчова добавка, цукрозамінник у газованих напоях дозволений в ста країнах світу в тому числі і в Росії, добова доза аспартама мінімальна приносить шкоду для здоров'я (40 мг на 1 кг ваги), але в склянці газованого напою міститься приблизно 50 мг аспартама. 

Loading...