Часта печія підвищує ризик онкології горла і гортані

Часта печія підвищує ризик онкології горла і гортані

Часта печія збільшує ризик розвитку раку горла і гортані непитущих і некурящих людей.

Джерело: Відомості

Часта печія збільшує ризик розвитку раку горла і гортані непитущих і некурящих людей. Про це повідомляє журнал Американської асоціації досліджень раку. 

З медичної точки зору печія чи кислотний розлад шлунку характеризується відчуттям печіння в області грудей, яке може супроводжуватися нудотою, метеоризмом, відрижкою, гірким або кислим присмаком у роті і в горлі. Найчастіше печія виникає в лежачому положенні після  прийому великої кількості їжі.

"Попередні дослідження з вивчення шлункового рефлюксу і раку області голови та шиї не привели до якихось результатів, можливо, тому що дослідниками розглядалися не ті фактори. Наше дослідження спрямоване на вивчення зв'язку частої печії, до якої призводить шлунковий рефлюкс, з розвитком раку горла і гортані", - коментує Скотт Ленджевін із Університету Брауна в США, провідний автор роботи.

Ленджевін і його команда визначили 631 пацієнта з великої групи учасників, залучених у популяційні дослідження в Бостоні. З цього числа учасників у 468 був рак горла, а у 163 - рак гортані. Також вчені зібрали контрольну групу з 1234 людей без сімейної історії раку. Учасникам було запропоновано відповісти на питання анкети про соціально-економічний статус, шкідливі звички, історії печії в сім'ї та історії раку.

Результати показали, що часті печії збільшують ризик розвитку раку горла і гортані на 78% серед непитущих і некурящих людей. При цьому ризик знижувався на 41%, якщо пацієнти з частою печією приймали антациди. Тим не менш, лікарські засоби, виписані лікарями, а також народна медицина не захищали їх від розвитку онкології. Захисна дія антацидів, навпаки, допомагала знизити ризики.

Loading...