До 2018 року Україна витратить на боротьбу зі СНІДом понад 7 мільярдів гривень

До 2018 року Україна витратить на боротьбу зі СНІДом понад 7 мільярдів гривень

Держслужба з питань протидії ВІЛ/СНІДу має намір витратити на боротьбу із вірусом до 2018 року 7,56 млрд. гривень.

Джерело: Відомості

Держслужба з питань протидії ВІЛ/СНІДу має намір витратити на боротьбу із вірусом до 2018 року 7,56 млрд. гривень, пише видання «КоммерсантЪ-Украина».

Ця сума вказана в проекті національної програми боротьби з ВІЛ/СНІД. Її планується витратити на закупівлю і розробку медикаментів, а також на курси із сексуального виховання молоді, доступ до репродуктивних технологій для ВІЛ-інфікованих та зниження рівня дискримінації цих людей у суспільстві.

Втім, громадські організації сприйняли проект скептично, зазначивши, що попередня програма фінансувалася лише на 50%.

У Держслужбі повідомили, що документ уже розісланий на узгодження в регіональні управління охорони здоров'я, потім буде представлений в Кабміні, після чого він буде зареєстрований в Раді як законопроект і прийнятий парламентом.

Термін дії останньої програми щодо боротьби з ВІЛ/СНІД закінчується цього року. Документ передбачав заходи щодо лікування та профілактики ВІЛ/СНІД на суму 3,6 млрд. грн. Однак фактично на її реалізацію з бюджету виділялося лише близько 50% від заявленої суми.

У новій програмі збільшується фінансування: передбачається до 2018 року витратити на боротьбу з ВІЛ 5,6 млрд. грн. з держбюджету, 460 млн. грн. з місцевих бюджетів і 1,5 млрд. грн. донорських коштів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Крім традиційного забезпечення медикаментами та тест-системами, передбачається також низка інновацій. Наприклад, підтримка вітчизняних медико-біологічних розробок антиретровірусних і замісних препаратів, а також доступ хворих на ВІЛ до допоміжних репродуктивних технологій.

Документ також передбачає збільшення кількості кабінетів з тестування на ВІЛ, і збільшити толерантність людей до цієї категорії населення.

Раніше Державна служба з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу заявила про зниження випадків ВІЛ-інфікування серед населення країни на 2% до 20,743 тис. в 2012 році в порівнянні з 2011 роком.

У минулому році в Україні зареєстровано 3870 випадків смертей, викликаних СНІДом.

Всесвітня організація охорони здоров'я класифікує поширення ВІЛ в нашій країні як «концентровану епідемію», а основною причиною поширення хвороби називає ін'єкційні наркотики.

Loading...