Самотність погіршує здоров’я і на чверть збільшує ризик смерті

Самотність погіршує здоров’я і на чверть збільшує ризик смерті

Якщо вірити останнім дослідженням, небезпечно не стільки почуття самотності, скільки безпосередньо соціальна ізоляція.

Джерело: Відомості

Останнім часом вчені все частіше говорять про шкоду самотності для нашого здоров'я, маючи на увазі негативний вплив емоційного ефекту. Однак, якщо вірити останнім дослідженням, небезпечно не стільки почуття самотності, скільки безпосередньо соціальна ізоляція.

"Коли ми говоримо про самотність і соціальну ізоляцію, то часто маємо на увазі, що це те саме поняття, - говорить Ендрю Степто, психолог і епідеміолог з університетського коледжу Лондона. - Але нестача соціальної активності заподіює здоров'ю шкоду незалежно від того, чи відчуває людина самотність, чи ні".

Дослідження, результати якого опубліковані в журналі PNAS, базується на результатах опитування, проведеного в 2004-2005 роках серед 6500 чоловіків і жінок старше 52 років. Протягом семи років, до березня 2012-го, фахівці відстежували причини смерті учасників довготривалого дослідження, моделюючи розвиток подій і використовуючи статистичний метод регресії Кокса.

Результати виявилися вражаючими: соціальна ізоляція на відміну від самотності помітно корелювала з високою смертністю, причому для затворників ризик померти зростав на 26% незалежно від статі, добробуту або професії. "Людині дійсно вкрай важливо підтримувати соціальні контакти з оточуючими: в сім'ї, на роботі, у вільний час, - говорить професор Степто. - Соціальна ізоляція особливо небезпечна для людей старшого віку".

Loading...