Вірус герпесу і респіраторні захворювання погіршують пам’ять

Вірус герпесу і респіраторні захворювання погіршують пам’ять

Вірус герпесу, який є причиною появи невеликих виразок на губах, поряд із іншими подібними інфекціями, може бути пов’язаний з інтелектуальними проблемами, встановили вчені з США.

Джерело: Відомості

Вірус герпесу, який є причиною появи невеликих виразок на губах, поряд із іншими подібними інфекціями, може бути пов'язаний з інтелектуальними проблемами, встановили вчені з США, праця яких опублікована в журналі Neurology.

Американська академія неврології повідомляє, що люди з великими рівнями інфекції в крові за показниками антитіл, що означають, що вони піддавалися різним захворюванням, наприклад, перенесли вірус герпесу першого типу, частіше відчувають когнітивні утруднення в порівнянні з тими людьми, у кого низькі рівні інфекції в крові.

Дослідники вивчили розумові здібності і властивості пам'яті у понад 1,6 тисячі жителів північного Манхеттена з середнім віком 69 років. Учасники здали кров, яку перевірили на п'ять найпоширеніших інфекцій: простий герпес, статевий герпес, цитомелаговірус, пневмохламідіоз (респіраторне захворювання) і захворювання, що викликаються Helicobacter pylori, що живе в кишечнику.

У підсумку ті учасники, в крові яких вірус був у великій кількості, на 25% частіше мали низькі результати інтелектуального тесту, який проводився щороку впродовж восьми років. Однак інфекція позначалася на пам'яті і розумових здібностях тільки через довгий час. "Хоча потрібні додаткові дослідження, наші висновки можуть допомогти виявити людей групи ризику з точки зору погіршення пізнавальних функцій і знизити цей ризик. Наприклад, вправи на зміцнення пам'яті та вакцинація в дитинстві проти відомих вірусів могли б знизити небезпеку появи проблем з пам'яттю у подальшому" , - кажуть вчені.

Loading...