Розфасовані салат і зелень можуть містити небезпечних паразитів

Розфасовані салат і зелень можуть містити небезпечних паразитів

Салат, що продається у торгових мережах, - вимитий, нарізаний і розфасований у пакети, з точки зору розповсюдження криптоспоридій (внутрішньоклітинні паразити), небезпечніший навіть ніж готові котлети.

Джерело: Відомості

Салат, що продається у торгових мережах, - вимитий, нарізаний і розфасований у пакети, з точки зору розповсюдження криптоспоридій (внутрішньоклітинні паразити), небезпечніший навіть ніж готові котлети. Про це заявив професор Х'ю Пеннінгтон, грунтуючись на дослідженнях британського агентства з охорони здоров'я Health Protection Agency.

Висновки епідеміологів: у пакетах із вже нарізаним салатом виявилися бактерії, ліквідувати які можна лише за допомогою опромінення продукту. Як приклад наводиться спалах інфекції, що сталася в травні в Англії і Шотландії. Тоді від зараженого шпинату постраждали приблизно 300 людей.

Відомо також, що епідемії, пов'язані з вживанням вже нарізаних листових овочів, відбувалися і в США. У минулому році харчовий гігант Dole був змушений відкликати салат American Blend ("Американська суміш") у 10 штатах після того, як в ньому знайшли лістерії (збудники широкого спектру інфекцій). У Німеччині в 2011-му загинули 22 людини від E.Coli (кишкова паличка), ферма на півдні Гамбурга стала джерелом зараження понад 2000 осіб.

Прихильники здорового харчування опиняються у складній ситуації. Бактерії потрапляють на листові овочі прямо з грунту, а вбити патогени може найчастіше лише теплова обробка або сильні хімічні сполуки. Але тоді втрачається сенс приготування самого салату.

За словами медиків, купуючи вимитий салат, людина ризикує зіткнутися з криптоспоридіями, сальмонелою та лістеріями. Епідеміологи радять мити навіть вже митий і розфасований салат. З цієї ж причини лікарі скептично дивляться навіть на органічні продукти.

Loading...