Жінки, які зазнали насильства, мають високий ризик народити дитину з аутизмом

Вчені виявили, що жінки, які в дитинстві піддавалися фізичному, психологічному або сексуальному насильству, частіше народжують дітей з аутизмом порівняно з тими, чиє дитинство було благополучним

Джерело: Відомості

Вчені виявили, що жінки, які в дитинстві піддавалися фізичному, психологічному або сексуальному насильству, частіше народжують дітей з аутизмом порівняно з тими, чиє дитинство було благополучним, передає «Корреспондент».

«Наше дослідження визначило зовсім новий фактор ризику для аутизму. Подальші дослідження, як жіночий досвід поганого ставлення пов'язаний з аутизмом у дітей, можуть допомогти нам краще зрозуміти причини цієї хвороби і визначити фактори ризику, які можливо усунути», — заявила автор дослідження Андреа Робертс.

Під час дослідження вчені вивчили дані більше 50 тисяч жінок. Зокрема, вони виявили, що ризик народити дитину з аутизмом був присутній не лише у тих жінок, які пережили серйозне насильство, але й у тих, хто переніс «утиски середнього ступеня тяжкості». Так перші у 3,5 разу частіше мали дітей з таким діагнозом, а у других цей ризик був на 60% вищий, ніж у жінок, що не піддавалися насильству в дитинстві.

Дослідники також виявили, що для жінок, які в ранньому віці пережили погане ставлення до себе, були частіше характерні традиційні фактори ризику: діабет вагітних, прееклампсія (різке підвищення тиску), куріння.

«Насильство в дитячому віці пов'язане з широким спектром проблем зі здоров'ям, включаючи такі наслідки як депресія, тривожність, ожиріння і хвороби легенів. Наше дослідження припускає, що вплив негативного дитячого досвіду може мати наслідки в наступному поколінні», — зазначили вчені у підсумках свого дослідження.

Науковці також вважають, що необхідно посилити заходи щодо профілактики дитячого насильства, а практикуючі лікарі повинні намагатися виключити додаткові фактори ризику для вагітних, що мали негативний досвід у дитинстві.

Loading...