Вчені зафіксували, що клітини мозку здатні жити в два рази довше самого організму

Італійський вчений Лоренц Маграссі заявив, що клітини мозку здатні продовжувати функціонувати в два рази довше, ніж сам організм, повідомляє УНН з посиланням на Live Science.

Джерело: Відомості

 Італійський вчений Лоренц Маграссі заявив, що клітини мозку здатні продовжувати функціонувати в два рази довше, ніж сам організм, повідомляє УНН з посиланням на Live Science.

Маграссі навів приклад мишей, нейрони яких, імплантовані ембріонам щурів, жили в новому тілі набагато довше, ніж середня тривалість життя звичайної миші.

За словами Маграссі, миші зазвичай живуть близько 18 місяців, а щури - в два рази довше. Щури з підсадженими клітинами не тільки без проблем дожили до старості, але і не мали ознак неврологічних проблем. Причому, навіть після смерті щурів нейрони продовжували жити. Якщо їх підсадити тваринам, які живуть ще довше, то нейрони проживуть ще більше.

Вчений з університету Павії зазначив, що це відкриття - ще один крок у бік довголіття людини. Маграссі підкреслює, що результати дослідження вказують на те, що у нейронів фактично немає "терміну придатності" - вони можуть прожити і 160 років, якщо тривалість життя збільшити до цього показника. Притому, нейрони, на відміну від інших клітин тіла, не піддаються постійному оновленню.

Раніше нейрофізіологи з Франції виявили в людському мозку центр "перерв у роботі". За словами вчених, у мозку людини є якийсь "лічильник" втоми, в якому є два пороги - нижній і верхній. Їх значення змінюються в залежності від ситуації. При досягненні верхнього порогу ця область мозку подає сигнал про необхідність відпочинку, а при зниженні до мінімальної позначки - про необхідність продовжити роботу.

Loading...